Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Fuck verden

Monika Steinholm Schibsted 2015 23 anmeldelser

Gunn har nettopp flyttet til Tromsø sammen med moren. Moren sitter for det meste inne og snakker med fremmede menn i telefonen. Gunn kjører rundt på en traktor og spiller Jahn Teigen. I lomma på mormors røde kåpe finner Gunn Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Simon Røttingen

Simon Røttingen

Skrevet 7. april 2016 av Simon Røttingen på Majorstuen skole

«Fuck verden» handler om Gunn som flytter til Tromsø med moren sin, kort tid etter mormorens død. Her gjennomgår hun mange typiske ungdomsproblemer, men også noen dypere og mer alvorlige problemer.

Gunn er en karakter det er lett å få medfølelse for, noe som jeg tror er en forutsetning for å lage en bok som dette. Moren Chris bytter ofte mellom uhyggelig og hyggelig. Karakterene på skolen er for det meste klisjeer (men det er kanskje slik det er på ungdomsskolen), med unntak av Jens, som desverre ble altfor lite skildret.

Språket skapte en spessiell stemning i boka, en stemning som passet godt med handlingen. men når det gjelder diktene til «kong salkin» synes jeg de (for det meste) var dårlige og kleine.

Innenfor denne sjangeren synes jeg denne boka var original. Jeg likte spesielt hvor direkte den var, og skildringene av Gunns tanker. Innimellom ble den direkte, og minimalistiske skrivestilen til Monika Stenholm litt for «ekstrem» og gikk i veien for en fullstendig oppfattelse av handlingen. Men helhetlig var boka troverdig og interesant.

Jeg ville anbefalt denne boka til noen av de som leser mange amerikansk «high-school» bøker, slik at de i steden kan nyte litteratur fra sitt eget land.


Ayoub Zannachi

Ayoub Zannachi

Skrevet 7. april 2016 av Ayoub Zannachi på Haugenstua ungdomsskole

En bok om en tenåring med måke-fetisj.

Boken var helt middelmådig – ikke fantastisk, men ikke dårlig. Den var ganske grei, og mange spesielle tvister, men ellers så er den helt lik som omtrent alle andre bøker på markedet idag; blåkopi av alt og ingenting.

Jeg føler at teksten var ganske kjedelig, og manglet det spesielle drivet som holder leseren i gang. Jeg personlig mener at boken ikke appellerer så mye til tenåringer i dag.


Jason Storsve

Jason Storsve

Skrevet 7. april 2016 av Jason Storsve på Sagene skole

Gunn har nettopp flyttet til Tromsø med moren sin. For å bli mer kjent med byen klatrer hun opp på et hustak. Der møter hun en mystisk gutt som tagger på taket. Senere finner hun den samme gutten på den nye skolen hennes. «Fuck verden» er debutboka til Monika Steinholm. Hun er selv bosatt i Tromsø og har studert ved Universitetet i Tromsø.

Språket i boka er lettlest og har mye beskrivelser og metaforer. I starten av de fleste kapitlene er det blogginnlegg av en som kaller seg «Kong Salkin». Det meste er kjærlighetserklæringer eller hjertesorg. Gunn er en unik karakter som prøver å være rar med vilje. Hun prøver å stenge ute alt alle andre sier om henne, men har ofte problemer med det. Hun virker tidvis som en veldig gammeldags person som så veldig opp til mormoren sin. Niklas har problemer med å glemme eksen sin. Han gjør hva som helst for å få oppmerksomhet av henne.

Jeg synes «Fuck verden» er lite original. Det er nok en bok om en jente som har problemer med foreldrene sine og får hjertesorg. Det som får denne til å stikke seg litt ut er forholdet hun hadde til mormoren sin. Boka ble noen ganger litt usannsynlig og rar. Hendelser som skjedde var for tilfeldige og ga meg ingen mening. Det var sjelden at jeg synes at «verden» i boka var så ille som tittelen på boka tilsier. De fleste negative opplevelsene som Gunn opplever dreier seg om at hun overdriver situasjonen. Jeg synes at Gunn egentlig har mye færre og mindre problemer enn hun opplever det som. Det tror jeg er gjort bevisst. Jeg tror boka prøver å vise hvordan problemene dine er mye større for deg enn alle andre oppfatter det.

Tema i boka er irrasjonalitet i ungdomstida. Det er hvordan alt kan bli så overdrevent i ungdomstanker. Det handler om hvordan man kan oppleve små stadier i livet som verdens undergang. Det synes jeg boka klarte å fremheve på en god måte.

«Fuck verden» er en bok som blir bedre etter at du har lest den og tenkt over den. Der og da når du leser den, blir den treg og kjedelig. Man sliter med å føle med hovedpersonen.

Boka er generelt lite original. Tema i boka er interessant, og det er godt språk. Alt i alt synes jeg boka passer for de som tenker og reflekterer over boka etter at de har lest den.


Guro

Guro

Skrevet 16. desember 2015 av Guro på Trondjord skole

Kjedelig setting.
Fuck verden er en bok som handler om 16 år gamle Gunn som flytter fra Trondheim til Tromsø sammen med moren sin etter bestemoren døde. Bestemoren til Gunn er en kråke som bom bor sammen med en måse utenfor huset til Gunn.
Moren til Gunn er veldig spesiell. Hun blir kalt Chris fordi hun ikke liker å bli kalt mamma. Chris jobber som hjemme syerske, men snakker også med fremmede menn på telefon.
Da Gunn tar seg en tur til byen bestemmer hun seg for å klatre opp på bibliotektaket, der møter hun en gutt som heter Niklas. Niklas liker å tagge på biblioteket, spille sjakk og se på bilder av eks- kjæresten. Når Gunn møter Niklas forandres alt.

Jeg likte ikke denne boka, boka skifter ikke setting og mangler action og spenningspunkt. Det eneste jeg likte med boka var at historien var fra Tromsø, og at jeg kunne kjenne meg igjen i settingen, som da hun var på bibliotektaket.
Jeg vil si at boken passer for ungdommer fra 13 år på grunn av noe grovt språk, festing og drikking. Ungdommen kan lese og kjenne seg igjen i enkelte situasjoner og er derfor godt egnet til dem. Anbefales ikke yngre barn.
Jeg gir boka en sterk 3 fordi boka ikke interesserte meg. Den var vanskelig å plukke opp og lese på grunn av lite action og kjedelig innhold. Jeg anbefaler ikke denne boka.


Jennifer Alm

Jennifer Alm

Skrevet 15. desember 2015 av Jennifer Alm på Rosenborg ungdomsskole

Fuck verden

Fuck verden av Monika Steinholm er en velskrevet bok med både humor, kjærlighet og realistiske trekk i seg. Den handler om Gunn, eller Gunnvada som hun egentlig heter. Gunn har nettopp flyttet fra Trondheim til Tromsø, og hun strever med å komme seg til rette. Det skjer ganske mye, så man må holde tunga rett i munnen. Boka starter med et lite drama der hun møter en gutt på hennes alder, han får dem begge i trøbbel og mot slutten av boka havner de i en ganske lik situasjon igjen. Hun sliter likevel med å skaffe seg ordentlige venner og med å passe inn. Gutten blir til slutt en av hennes venner, og kanskje noe mer?

Gunn sliter også med å leve slik som hun vil. Hun bestemmer seg for å være litt rebell, hun skal være den som kjører den rustne gamle traktoren, hun som spiller i korps, hun som synger med D.D.E sanger på full guffe, uten å bry seg om de som stirrer. Lenge klarte hun å holde det oppe, men noen ganger brast det bare sammen. Hun prøver å passe inn, men kommer i stedet med underlige fakta her og der, så hun blir oppfattet som merkelig. Hun er som oftest uenig med moren, og de krangler fram til slutten av boka.

Jeg synes at boka var helt ok. Jeg følte at jeg ble litt irritert på hovedpersonen i blant, da hun nesten alltid gjorde det motsatte av det jeg ville gjort i hennes situasjon. Utover i boka blir det bedre og man får en bedre forståelse av henne.
En ting jeg ikke likte var at boka var skrevet i tredje-person, dette synes jeg gjorde det vanskelig å vite hvem det var snakk om og vanskeligere å komme seg nærmere hovedpersonen. Jeg vil også si at det var en åpen slutt, noe jeg ikke er så glad i, da man blir usikker på hvordan livene til hovedpersonene vil fortsette.

Denne boka var ganske lettlest, selv om sidene gikk litt sakte i starten da man ikke hang helt med på alle navnene og situasjonene som oppsto.
Denne boka kan gjerne bli nominert til Uprisen fordi jeg likte virkelig boka jo nærmere slutten jeg kom, og den utviklet seg på en god måte. Jeg vil gi boka et terningkast fire, på grunn av at det er mye bra ved boka, men den er ikke en av mine favoritter.

Vis flere anmeldelser

Til toppen