Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Fangarmer

Tore Aurstad Cappelen Damm 2016 52 anmeldelser

I 1928 skrev den amerikanske grøsserforfatteren H. P. Lovecraft grøsserfortellingen «The Call of Cthulhu», som skildrer skrekkoppplevelsene til den norske sjømannen Gustaf Johansen i Sørishavet. I Tore Aurstads Fangarmer fortsetter historien. Vi møter Johansens unge naboer i Oslo og får høre hva Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Vetle Korslund

Vetle Korslund

Skrevet 15. januar 2017 av Vetle Korslund på Hovedgården ungdomsskole

Tittel: Fangarmer
Forfatter: Tore Aurstad
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2016

Sjøuhyret som gir deg mareritt
En bok med mystiske drømmer som ikke slipper tak, en farefull ekspedisjon til sørishavet og en undersjøisk by med et enormt sjøuhyre.

Amund Nordfjords er hovedpersonen og han er en vanlig gutt i Oslo på 1920 tallet. Plutselig begynner søsteren hans Elise å få mareritt. Marerittene handler om hvordan et enormt sjøuhyre, med store flaggermusvinger og tusenvis av store og små tentakler, skal ødelegge og ta over hele verden. Boka Fangarmer handler om en eventyrlig ferd ned til sørishavet hvor sterke monstre jobber for livet, og mystiske fiskelignende vesener jager bak. I boka blir du kjent med, sunkne øyer, spøkelsesskip, sjøuhyrer, Roald Amundsen og en gjenstand med magiske krefter.

Fangarmer er en utrolig spennende bok med masse action , det skjer alltid noe. Noen ganger i boken tar det litt tid får vi kommer til en ny hendelse, men ellers er boken veldig spennende. Tore Aurstad er god til å beskrive hendelser, miljø og karakterer i boka, som når han beskriver torsketrynet; ”beksvarte øyne, ingen pupiller, ingen øyebryn, bare to enorme, dråpeforma svarte hull og litt spytt rant ut av munnviken”. Det tror jeg er det som gjør denne boken så spennende. Jeg anbefaler denne boken sterkt til ungdom fra 12-16 år hvis de liker masse spenning og action. Terningkast 5.

Boken fangarmer er en fanfiction og oppfølger av boken <<The Call Of Cthulhu>> som grøsserforfatteren H.P.Lovecraft skrev i 1928. Tore Aurstad skrev boken «Fangarmer» i 2016. Bøkene henger sammen, men jeg mener at du ikke trenger å lese boken << The Call Of Cthulhu >> for å forstå Fangarmer.


Philip Coquelin

Philip Coquelin

Skrevet 15. januar 2017 av Philip Coquelin på Hovedgården ungdomsskole

Tittel: Fangarmer
Forfatter: Tore Aurstad

Boken byr på en mystisk reise hvor du møter uvanlige skapninger, enorme bygninger og en hel haug av fangarmer.

Amund lever et normalt liv sammen med familien i en liten leilighet i Oslo på 1920-tallet. Eller passe normalt helt til søsteren hans Elise begynner å få fryktinngytende mareritt. Hun drømmer om skapninger større en de høyeste skyskraperne og som ødelegger alt i sin vei, og om en by som stiger opp av vannet med bygninger høyere enn de største fjell. Samtidig som dette skjer flytter det et gammelt ektepar inn i leiligheten i underetasjen. Mannen som flyttet inn var kaptein og eneste overlevende på skipet Alert.

Forfatteren tar oss med på en reise med skipet Vigilant som kommer ut av kurs etter et uvær. Det støter på skipet Alert, som hadde vært utsatt for et angrep fra ukjente fiender, beskrevet som fiskelignende mennesker. Disse kom fra øya Rlyeh, hvor Alert hadde vært, og som ikke fremgikk av noe sjøkart. Kapteinen på Alert tok med seg en obelisk fra øya som viste seg å være en nøkkel til å vekke en gud kalt Cthulu, som de fiskelignende øyboerne tilba. Denne guden viser seg å være den samme som søsteren til Amund drømmer om, og som i drømmen gir et grusomt budskap om Oslos undergang dersom han vekkes til live.

Historien i boken utspiller seg i krigen mellom det gode og det onde. Amund får etter hvert får en rolle på de godes side da han får et oppdrag fra sin nabo; Kapteinen, om å ta vare på obelisken som skal forhindre verdens undergang. Bokens historie veksler mellom den virkelige verden i Oslo og i fantasy verdenen på øya Rlyeh.

Forfatteren er veldig flink til å beskrive alle ting som skjer i boken i detalj, og særlig fantasy delen; for eksempel det fiskelignende mannskapet. Forfatteren fremstiller disse slik at det går kaldt nedover ryggen på leseren. Sammenlignet med andre fantasy bøker jeg har lest har denne boken en mørk følelse gjennom hele historien, etter min mening. Boken er litt tung i starten, men tar seg opp etterhvert. Ellers er boken veldig spennende og er skrevet på et lettlest språk. Jeg anbefaler boken for alle som liker en blanding av spenning, grøsser og fantasy bøker av den mørke sjangeren.
Boken er oppfølger til den originale boken «The call of Cthulu» skrevet av H.P Lovecraft i 1928. «Fangarmer» er en fanfiction hvor forfatteren fortsetter på historien fra «The Call of Cthulu».

Jeg gir boken «Fangarmer» terningkast fire.


Karl Marius Jørgensen

Karl Marius Jørgensen

Skrevet 14. januar 2017 av Karl Marius Jørgensen på Hovedgården ungdomsskole

Hemmelighetene Sørishavet skuler

Denne boken drar deg inn i en historie om en farefull ferd på Sørishavet. Møtet med grusomme sjøuhyrer og et mystisk mannskap får det til å gå kaldt nedover ryggen din. Boken er en blanding av Fantasy og grøss.

Den eventyrlystne Amund Nordfjord lever et normalt liv i en liten blokk leilighet på Grünerløkka sammen med moren, faren og søsteren sin. Historien starter med at søsteren hans Elise får grufulle mareritt om en by som nettopp har steget opp fra havet. Hvert rom hun går inn i er større en det hun kom fra og veggene høyere enn fjell, men dette er bare begynnelsen. Like etter flytter en ny nabo inn i underetasjen. De finner raskt ut at han er den ensete overlevende fra den kaprede skuta vigilant. Amund og Elise er ivrige etter å oppsøke han, men etter deres første møte forsvinner han brått. En kiste de er blitt fortalt at aldri skal åpnes er alt de står igjen med.

Denne boken er veldig bra skrevet med språk som er enkelt å forstå for de fleste ungdommer. De nøyaktige beskrivelsene av skapningene de møter på ferden gjør at boken blir veldig realistisk, spennende og som regel vanskelig å legge fra seg. Det er noen steder i boken hvor det blir for langt mellom hendelsene, men alt i alt en veldig velskrevet bok som jeg anbefaler på det sterkeste. Trening kast 5

***

«Fangarmer» er en fanfiction og oppfølger av boken «The Call of Cthulhu», som ble skrevet i 1928 av H.P Lovecraft. «Fangarmer» ble skrevet av Tore Aurstad i 2016. handlingen i bøkene henger sammen, men det er ikke nødvendig å ha lest «The Call of Cthulhu» for å forstå boken til Aurstad.


Tobias Åkermoen

Tobias Åkermoen

Skrevet 19. desember 2016 av Tobias Åkermoen på Hovedgården ungdomsskole

Tvill på din egen verdi

En bok som får deg til å gi deg selv mareritt. Fylt med intens spenning, fantastiske monstre og øyeblikk hvor du lurer på om det du vet er korrekt.

Amund Nordfjords er en eventyrlystig, men vanlig gutt på 1920-tallet. Det virker som om alt går helt fint for han. Bortsett fra når søsteren hans begynner å ha forferdelige mareritt. Marerittene er om hvordan et enormt monster med skallete hud, flaggermus vinger og tusen vis av fangarmer for et hode kommer til å ende verden. Det hjelper ikke heller at en mystisk ny nabo og konen hans ned i underetasjen. I tillegg viser det seg at den nye naboen er en mann som kom seilende in i Australia alene med en liten kiste og en rar statue av et monster med vinger og fangarmer den samme tiden søsteren til Amund begynte med marerittene.

Dette er en utrolig spennende bok på grunn av de fantastiske beskrivelsene og den store konsekvensen av feil inne i fortellingen, jeg anbefaler boken for alle som ikke er for lettskremte eller fantasifulle. Historien kan bli litt kjedelig i midten av den. Boken er delt inn i fire deler som vær av dem ender på en avsluttende måte og ikke en «cliffhanger». Terning kast 5/6

Denne boken er en fanskrevet oppfølger til «The Call of Cthulhu» av H.P Lovecraft i 1928 med en handling noen år får, men Fangarmer er skrevet i 2016 å handlingen er litt etter den første. Det er ikke nødvendig å ha lest «The Call of Cthulhu» for å forstå denne boken.


Sophie

Sophie

Skrevet 15. desember 2016 av Sophie på Ringshaug ungdomsskole

Denne boka handler om en gutt som heter Amund som må redde verden med søstera si og flere folk han møter på veien. Denne boka blir spennende med en gang man begynner å lese den. Dette er en grøsser bok. Du blir trukket inn i boka med en gang. Noen ganger hender det at det forandrer seg litt. Boka er bra skrevet, og den er ikke vanskelig å forstå. Jeg anbefaler å lese boka for ungdommer/tenåringer. Terningkast 4, fordi noen ganger klarte jeg ikke å legge vekk boka, men andre ganger var det ikke sånn.

Vis flere anmeldelser

Til toppen