Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Elven

Anna Fiske Cappelen Damm 2018 19 anmeldelser

Elven er en lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena. Hun føler at hun bare renner avsted, som vannet under isen i elven hun ser hver dag på vei til Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Adrian Øiumshaugen Bjørnsen

Adrian Øiumshaugen Bjørnsen

Skrevet 14. november 2018 av Adrian Øiumshaugen Bjørnsen på Orstad skole

Boka handler om ei jente som heter Helena og Turid, Helena er ikke populær, hun er tynn, hun har lange tynne armer og bein.
Hun føler seg veldig usynlig mange ganger men hun sier alltid at det går bra.
Turid er egentlig ganske populær så Helena vet egentlig ikke hvorfor Turid er venn med Helena da.
Men enn dag så skjer det noe dramatisk.

Jeg gir boka terningkast 4


Olav Nikolai Rød

Olav Nikolai Rød

Skrevet 12. november 2018 av Olav Nikolai Rød på Ruseløkka skole, 10A

Skuffet forventningene

På beskrivelsen ser boken ut til å være noe som burde være et mesterverk, tankevekkende, filosofisk og følelsesladet. Elven klarer ikke å nå noen av disse målene.

Den unge jenten Helena er den yngste i familien, søstrene er hun ikke nære og faren er håpløs. Den hun er nærest er moren, men selv ikke da kan hun åpne seg fullt. Helena er en helt normal jente som ønsker seg å kunne trøste sin far, si hva hun mener og tørre å være med Andreas i B-klassen. Så begynner hun plutselig å ta mer plass.

Spenningskurven i boken starter helt i slutten. Fram til da er det bare oppbygning til skolens disko. Boken starter på en rar måte. Mitt i en handling som ikke er veldig spennende, men introduserer bokens synsvinkel. Dette er ikke en veldig hyggelig vinkel å se i. Den er ganske deprimerende og kritisk. Boken slutter ganske brått. Litt for brått og flere mislikte at boken sluttet så åpent. Boken er godt konstruert og alle delene passer bra sammen. Av og til hopper den litt fram i tid uten forvarsel, men jeg syns ikke dette er så farlig. Boken var ekstremt enkel å legge fra seg, men det gikk fint siden det tar rundt 20/30min å bli ferdig med den uansett.

Boken er ganske uoriginal i helhet. Handlingen er klisje og det passer ganske bra inn med de andre av sjangeren drama. Den er ikke oppsiktsvekkende eller særlig spesiell. En ting jeg kan si er at boken har vakkert språk. Språket har mange gode sammenligninger og metaforer. Boken er i hvert fall velskrevet.

Alt i alt er boken veldig svak og har få gode sider til seg. Bokens “vakre illustrasjoner” er mer noe en barnehage elev kunne tegnet, og distraherte heller enn å legge på mer til historien. Boken var vanskelig å forstå, ekstremt kort og uoriginal. Det er mange bøker som har problemer med en god hovedperson, men Anna har gjort det så godt at jeg til og med mislikte Helena. Hun er ekstremt irriterende, bitter og blir enkelt såret. Jeg er ment å føle for hovedkarakteren i slike bøker. Det er lite til ingen spenning i boken og ved høydepunktet kaster Anna en åpen slutt mot oss uten forvarsel.

Den eneste grunnen jeg gir denne boken ett nøytralt terningkast er på grunn av det vakre språket. Jeg hadde gitt den en ren 1 uten det. Det er tydelig at forfatteren prøvde å ha en følelsesladet bok med flere dramatiske høydepunkt. Det er også tydelig at hun ikke klarte det i det hele tatt.

Terningkast: 3

Jeg går så langt å si at boken er en Waste av tid. Anbefales ikke til noen som har lyst til å lese noe bra.

Muligens 1-6 klasse hadde likt dette.

PS: lurer på hvilket geni som nominerte denne til Brage prisen


Kristoffer

Kristoffer

Skrevet 12. november 2018 av Kristoffer på Vadsø ungdomsskole

denne boka handler om en liten jente og tingene som skjer i livet hennes, det at hun bruker og sykle til skolen vær dag med venninna si og alt som skjer forklares på en måte at det er lett og forstå men det blir så mye forklaring at man nesten glemmer det som forklares. dette er ikke en bok jeg ville lest igjen og det er ikke min type bok
terningkast:3


Marius Svestad

Marius Svestad

Skrevet 12. november 2018 av Marius Svestad på Lom ungdomsskole 10B

Elven
Denne boka handlar om dei små og store tinga som skjer i det daglege livet til ein tenåring som heiter Helene. Ho bur med mor og far sin og to søstre. Vennen hennar heiter Turid og Helene må hente hå kvar morgon og da kjem dei forseint. På skulen sit ho å ser og tenkjer på guten ho er forelska i, Anders, og på skuleballet som kjem på fredagen.
Det føltes som at forfattaren berre hadde sett seg ein kveld å skrive forteljinga og hatt dårleg tid og skunda seg veldig. Når ein las fresa ein berre fort gjennom forteljinga og ein fekk ikkje med seg noko av handlinga. I seg sjølv var historia veldig kjedeleg og hadde nermare ingen spenningstoppar. Eg hadde og forventa mykje meir av slutten men den enda alfor brått og var ikkje noko bra. Det som var bra med boka var att ho var veldig lettlest med lite men stor tekst på kvar side. Det var bilde på annakvar side og dei var enkle men heilt greie. Eg syntest ikkje dette er ei ungdomsbok men passar betre for barneskulen.
Terningkast 2


Åshild Moen Helland

Åshild Moen Helland

Skrevet 12. november 2018 av Åshild Moen Helland på Lom ungdomsskole 10B

Ei lettlest bok
Denne boka handlar om ei jente. Kvar dag sykler ho til skulen, saman med veninna si. Kvar dag går sykler ho over elva. Ho føler seg ikkje sett.
Boka slutter litt brått. Eg tykte boka var uinteressang, eg levde meg ikkje inn i boka, og det var ingen høge spenningstopper.
Boka var veldig lettlest, det var korte setninger og mange bilder i boka.
Eg tykte at boka var lettlest, men ganske uinteressang og kjedeleg. Derfor gir eg denne boka terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
catharina

catharina

Skrevet 31. oktober 2018 av catharina på Ruseløkka skole, 10C

En liten slakt

Dette var en litt kjedelig bok uten sjel. Vi får høre en historie om en som heter Helena, hvordan hun har det hjemme. Vi får høre litt om hvordan faren er spesiell, hvordan han er glad, så trist og at hun er urolig for han. Jeg vil vite mer, man skjønner ikke om han er dødssyk, alkoholiker eller om han bare er rar.

Handlingen i boken handler mest om at hun ser en elv hver morgen, en dag holder enn man på å drukne i elven, Helena hjelper til, men får ikke æren for det. Mesteparten av boken er samtaler som Helena har med andre, eller tanker hun har. Hun elsker Anders, men hun tørr ikke si det til noen så det blir kjedelig å høre på.

Elven er en veldig lettlest bok som passer til folk som passer til barn mellom 9 og 13. Boken har et voksent tema, men barnslig form. Denne boken får terningkast 2, fordi den var ikke min smak, jeg fikk ikke noe glede av boken. Det var uvandt med tegninger og så lite skrift i en ungdomsroman.

Til toppen