Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Ellers er jeg ikke noe menneske

Agnar Lirhus Cappelen Damm 2018 42 anmeldelser

Mathilde er fjorten, men møter sjelden opp på skolen. Hun orker ikke, tør ikke. Mamma er fjern og har nok med seg selv, så Mathilde vil ikke fortelle henne noe. Om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Mads kjørren

Mads kjørren

Skrevet 3. desember 2018 av Mads kjørren på Lom ungdomsskole 10A

Ellers er jeg ikke noe menneske er skrevet av Agnar Lirhus og handler om 14 år gamle Mathilde som for det meste sitter inne å spille. Mathilde vil være hjemme . Moren tvinger henne på skolen igjen. Når hun er hjemme spiller hun spillet FoM. Der møtte hun sin eneste venn Xiu. Det er korte kapitler som eg synest er fint. Den er skrevet i 1 person. Det er ein del spennin
Du trenger ikkje å like data spill for å like denne boka. Anbefales til alle.

Terningkast 6


Kine Andersen

Kine Andersen

Skrevet 30. november 2018 av Kine Andersen på Stuenes skole

BOKANMELDING
Ellers er jeg ikke noe menneske

Ellers er jeg ikke noe menneske, handler om 14 år gamle Mathilde som blir mobbet av jentene i klassen. Hun har ingen venner. bare Xiu, nett-vennen hun spiller spillet «FoM» med. Hun bor sammen med moren sin og hunden deres, Eddi. Mathilde har en stor hemmelighet som hun ikke kan stoppe å tenke på og det blir ikke noe bedre etter hun finner ut den dype hemmeligheten til Xiu.

Jeg syntes denne boka er veldig bra, fordi den er meningsfull og har et godt budskap. Den var også dramatisk og boken har noen spennende deler, men kan bli litt kjedelig fordi det ikke skjer så mye. Hun beskriver ofte hva hun tenker og det kan gjøre at boka blir litt langsom. Den er også litt deprimerende og utrykker mange følelser. Det er det jeg tror forfatteren skal frem til. Jeg liker denne boken godt.
Jeg gir denne boken terningkast: 3


Marie Nybø

Marie Nybø

Skrevet 29. november 2018 av Marie Nybø på Landøya ungdomsskole

Bokanmeldelse på “Ellers er jeg ikke noe menneske” av Agnar Lirhus

Overskrift:

Det er en ungdomsroman som handler om Mathilde som er 14 år gammel, og de eneste vennene hennes er hunden hennes Eddi, og nettvennen hennes Xiu. Hun vet ikke mye om Xiu, men han skal snart bli en av de viktigste personene i livet hennes. Mathilde blir mobbet av jentene på skolen hennes, uten at de voksne gjør noe for å stoppe det. Alle overser det og skal vise at skolen deres er helt perfekt, noe alle visste ikke var sant.

I starten virket det som om det bare skulle handle om at Mathilde spilte et spill som het FoM, og det var ikke så spennende for meg, siden jeg ikke er så interessert i sånne spill. Men når jeg kom litt lengre inn i boka fikk man lese om livet hennes i virkeligheten også, og da ble det veldig spennende. Spenningskurven var veldig bra og jeg ble overrasket flere ganger av det som skjedde. Slutten var veldig fin og ikke så veldig uventet. Det var ganske vanskelig å legge fra seg boka, siden det alltid skjedde noe spennende. Det var lett å skjønne hva Mathilde følte, siden Lirhus brukte mye tankereferat, men også mye miljøskildringer. Han skildret mye om hvordan det var rundt henne. I helhet fungerte boken veldig godt.

Originaliteten var ganske bra, og jeg har ikke lest noe som ligner noe særlig på denne boken før. Det var heller ikke noen tydelig trend, boka fulgte heller, bortsett fra at den handlet litt om kreft, som har blitt litt vanlig. Men det var ikke noe som gjorde den klisje. Historien var sannsynlig og det kunne nok ha skjedd i virkeligheten, men jeg vet ikke helt om noen ungdomsjenter faktisk er så slemme. Men i boka får man se en av mobbernes problemer, som kan føre til hvorfor hun er sånn hun er. Ikke at det er en bra grunn til å oppføre seg sånn, men det gjør det mer realistisk enn at det hun bare er ond for ingen grunn.

Boken hadde mange korte setninger med et lett språk, som passer til ungdommer. Den er skrevet på bokmål og er skrevet veldig spennende. Jeg tror forfatteren har skrevet denne boken for å gjøre folk mer bevisst på mobbing og at flere må bry seg og hjelpe dem. Boka gir et godt innblikk på hvordan det er å være ungdom og bli mobbet. Jeg vil si at bokas styrke er at forfatteren er veldig flink til å spille på følelsene til folk, og får godt fram hva Mathilde tenker og føler. Bokas svakhet er kanskje delen om spillet FoM, som ikke var like spennende, siden jeg ikke er så glad i spill. Allikevel vil jeg anbefale denne boken til andre, fordi jeg syntes det var en veldig trist, men fin bok. Boka handler om et veldig viktig tema, som dessverre mange kan føle seg igjen i. Jeg synes virkelig boka bør nomineres til uprisen.


Mia Viken

Mia Viken

Skrevet 29. november 2018 av Mia Viken på Landøya ungdomsskole

Deprimerende og brå

Jeg har lest boka Ellers er jeg ikke noe menneske av Agnar Lirhus. Boken handler om 14 år gamle Mathilde. Hun blir mobba på skolen av en fæl jentegjeng, så derfor holder hun seg mest hjemme på rommet sitt med PC’en sin. Hver dag chatter hun med Xiu. Mathilde og Xiu spiller samme spill og har blitt gode venner. Hun foretrekker å snakke om problemene sine med Xiu framfor moren. Mathilde bor sammen med moren og hunden sin Eddie, som hun elsker grenseløst.

Jeg syns at boka i bunn og grunn var litt deprimerende. Det er grenser for hvor mye negativitet en kan tåle på en gang. Boken er fylt med lidelse, sorg og forferdeligheter. I boken så støter Mathilde på flere problemer, men det er som om problemene plutselig tar slutt eller bare blir verre på veldig urealistiske og brå måter.
Når slutten i boka nærmet seg begynte alt på mystisk vis å ordne seg. Det var som om forfatteren fikk dårlig tid og bare fant opp en urealistisk løsning som gjorde alt lettere.

Personlig syns jeg boken var litt for trist og miserabel. Derfor vil jeg gi boken et terningkast 3 til 4. Jeg tror at om boken er god eller ikke avhenger helt av hvordan du har det i livet ditt når du leser den. Man må ha et visst “mood” for å lese den.

Boken anbefaler jeg til de som rett og slett føler for å lese en trist bok, og som ikke er utålmodige lesere. Jeg syns ikke at denne boken passer til U-prisen.


Elida

Elida

Skrevet 22. november 2018 av Elida på Stuenes skole

Ellers er jeg ikke noe menneske

Boka handler om en 14 år gammel jente som heter Mathilde. Mathilde har ikke venner på skolen og hun blir mobbet. Hun vil ikke gå på skolen. For det meste sitter hun hjemme og spiller dataspill. Det nærmeste hun kommer en venn er Xiu, en hun spiller med på nettet. De snakker om det meste sammen, selv om Mathilde aldri har sett eller møtt denne personen i virkeligheten.
Mathilde er glad for at hun har Xiu å snakke med, fordi mammaen er ikke så mye til hjelp og sliter mye med seg selv.
Jeg gir boken en terningkast 5
Boken var spennende fordi det skjedde mye uforventet. Jeg likte også at det var mange spenningstopper og forfatteren skriver veldig bra, man lever seg veldig inn i boka. Det er en trist bok og jeg ble veldig revet med i den og fikk alltid lyst til å lese videre. Jeg likte ikke så godt starten av boka, fordi det tok litt tid før den første spenningstoppen kom og det ble litt kjedelig.

Vis flere anmeldelser

Til toppen