Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Ellers er jeg ikke noe menneske

Agnar Lirhus Cappelen Damm 2018 32 anmeldelser

Mathilde er fjorten, men møter sjelden opp på skolen. Hun orker ikke, tør ikke. Mamma er fjern og har nok med seg selv, så Mathilde vil ikke fortelle henne noe. Om jentene som mobber. I stedet sitter hun hjemme og Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Emma

Emma

Skrevet 20. november 2018 av Emma på Torstad ungdomsskole

“Eller er jeg ikke noe menneske” er skrevet av Agnar Lirhus og her hans første ungdomsroman. Boken handler om Mathilde som bor med moren sin og hunden hennes Eddi. Mathilde bor i et veldig dårlig miljø hvor hun blir mobbet mesteparten fordi hun har mørkere hudfarge. Hun møter en en gutt som heter Xiu på FoM og de blir gode venner. Begge to har hemmeligheter de holder fra hverandre men som tiden går begynner de å vite om hverandre utenfor FoM.

Boken er veldig realistisk og du kan føle hvordan hun har det. Boken tar opp veldige seriøse temaer som rasisme, kreft, depresjon og angst. I boken får vi vite hvordan det er å være alene og hvordan det føles å være et mobbeoffer. Det er mange sitater i boka som forteller om hvor dårlig hun har det. I boka snakker hun om en “stein” i magen som hun polerer i stedet for å sette ord på følelsene sine. Slutten var veldig trist og boken var utrolig bra. Jeg ville anbefalt denne boken. Terningkast 6.


Mailinn

Mailinn

Skrevet 20. november 2018 av Mailinn på Åkra ungdomsskole

Ellers er er jeg ikke noe menneske.

Boka heter» Ellers er jeg ikke noe menneske» og forfatteren heter Agnar Lirhus.Boka handler om 14 år gamle Mathilde som for det meste sitter inne å spiller. Mathilde blir mobbet på skolen og vil helst være hjemme, men en dag blir hun tvunget til og gå på skolen. Hun har en venn som heter Xiu som hun pleier å spille med.
Jeg opplever boka som kjedelig, for det handler ikke om noe som interesserer meg.
Det som gjør boka kjedelig for meg er at jeg ikke interesserer meg I data spill og nett venner.
Denne boka passer godt til folk som liker og lese om folk som møtes over på nett og spiller I sammen. Terningkastet boka får av meg er 2.


Lea Boye-Lie

Lea Boye-Lie

Skrevet 19. november 2018 av Lea Boye-Lie på Ruseløkka skole, 10A

Psykisk og fysisk vold, i en alder av fjorten.

“Ellers er jeg ikke noe menneske” er en ungdomsroman skrevet av Agnar Lirhus. Boken handler om fjorten år gamle Mathilde og hennes liv. Mathilde opplever mobbing, omsorgssvikt og depresjoner i en ung alder. I boka følger vi henne gjennom vanskelige tider på ungdomsskolen.

Mathilde elsker å spille dataspillet FoM. Her møter hun hennes eneste venn, Xiu. FoM er et sted hvor Mathilde kan fjerne seg fra den vanskelige hverdagen hun hver dag sliter seg igjennom. Hun blir utsatt for mobbing som utføres av en venninnegjeng på skolen. Moren er til lite hjelp, det virker som om hun har nok med seg selv og hennes svake psyke. Mathilde er sjeldent på skolen og det er få som hindrer henne i å skulke på skolen, helt til den dagen rektor kommer hjem til Mathilde og moren for å få henne til å starte på skolen, skolen han mener er den beste i verden. Etter at Mathilde blir tvunget til å dra på skolen opplever hun grusomhetene mobberne er villige til å utsette henne for. Hennes eneste lyspunkt er naturfagtimene med læreren Tore. Agnar Lirhus skriver vekselsvis om Mathildes virkelige verden og hennes virtuelle verden. Vi lærer fort av Xiu er hennes eneste redning i en ellers mørk hverdag.

Boka gir oss et detaljert innblikk i hvordan det kan føles ut å være et mobbeoffer. Den beskriver ikke bare hva de forferdelige handlingene noen kan gjøre mot andre mennesker, men hvordan det påvirker psyken din. “Jeg krøller dyna rundt meg. Hjertet blør. Kroppen min tappes for blod. Det kjennes som om jeg renner ut av meg selv, som om det sildrer ned i et bunnløst hull i magen”, dette er et av mange sitater fra boka som beskriver hvor forferdelig Mathilde føler seg til tider. Mobbing er klart i fokus, men forfatteren har klart å flette inn miljøvern. Man kan sammenligne måten jentene i klassen behandler Mathilde med måten vi behandler kloden vår.

Språket er enkelt og når jeg først begynte å lese fløt jeg ganske greit gjennom. Noen ganger kan det være vanskelig å følge med i den virtuelle verden, men det er absolutt ikke nødvendig å like å spille dataspill for å lese boka.

“Ellers er jeg ikke noe menneske”, er en bok med en litt annen vinkling mot mobbetematikken, og er garantert verdt å lese. Den har gode skildringer og man får virkelig et godt innblikk i forholdet mellom Mathilde, moren og hunden deres Eddi. Jeg tror dette er en bok mange kan relatere seg til, men hvis du ikke kan det er det uansett umulig å sette for mye fokus på denne type tematikk. Vi som ungdommer må enkelt og greit lære oss å være snille mot hverandre.

Terningkast: 6


Anette Johnsen

Anette Johnsen

Skrevet 16. november 2018 av Anette Johnsen på Vadsø ungdomsskole

Ellers er jeg ikke noe menneske

Ellers er jeg ikke noe menneske er skrevet av Agnar Lirhus. Boken handler om 14 år gamle Mathilde som for det meste av tiden bare sitter og spiller. Hun blir mobbet på skolen og prøver å unngå å dra dit mins mulig. En dag blir hun tvingt på skolen.
Boken er lettlest og skrevet i 1.persjon. i boken klarer forfatteren og skille og hoppe mellom den virtuelle verden og den virkelige. Ellers var boken veldig bra og spennene og jeg anbefaler den for de fleste ungdommer som liker sånne bøker.
Karakter 6


Sunniva

Sunniva

Skrevet 16. november 2018 av Sunniva på Vadsø ungdomsskole

Ellers er jeg ikke noe menneske er skrevet av Agnar Lirhus og handler om 14 år gamle Mathilde som for det meste sitter inne å spille. Mathilde blir mobbet på skolen og vil helst være hjemme men blir en dag tvunget på skolen. Hun har en venn som heter Do i som hun pleier å spille med.
Boken er skrevet i 1-person siden Mathilde forteller. Jeg har ingenting dumt å si om denne boken ungar at den hadde veldig korte kapitler. Den hopper mellom spillverden og den virkelige verden som gjør at den blir veldig spennende. Det er lett å følge med hvor man er og jeg anbefaler denne boken på det sterkeste.

Terningkast:6

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Theodor

Theodor

Skrevet 14. september 2018 av Theodor på Bytårnet skole

Ellers er jeg ikke noe menneske.

Ellers er jeg ikke noe menneske handler om Mathilde. Hun er 14 år og blir mobba av jentene i klassen hennes. Hun orker derfor ikke å dra på skolen, og blir heller hjemme å spiller dataspillet FoM. Når hun spiller FoM så møter hun Xiu. De blir bedre kjent utover i boka. Plutselig så blir Xiu alvorlig syk…….

Forfatteren heter Agnar Lirhus.

Jeg syntes det var en fin slutt på boka. Det var vanskelig å legge fra seg boka. Den var litt kjedelig de første sidene, men når de først ble spennende, så levde du deg skikkelig inn i det.

Boka gir et flott innblikk på hvordan ungdommer mobber hverandre, uten at de voksne griper inn.

Språket passet boka og hvordan vi ungdommer kanskje prater til hverandre.
Jeg anbefaler boka på det sterkeste til alle som har lyst til å lese en god bok.
Terningkast 6.

Til toppen