Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Død eller levande

Lars Mæhle Samlaget 2018 104 anmeldelser

  Tvillingane Simon og Katrin kan sanse og fornemme meir enn andre. Særleg hos Simon er Evna sterk. Ein dag kjem ein ukjend mann til dei med eit oppdrag: Han treng hjelp til å finne dotter si, som forsvann for Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Alma

Alma

Skrevet 10. desember 2018 av Alma på Orstad skole

Grøss og gru: Død eller levande
Grøss og gru er en nynorsk bok som handler om Simon og tvillingsøsteren Katrin. Etter det jeg har oppfattet så har de spesielle evner som ingen andre har og de kan høre ting andre ikke kan. En dag kommer en mann som kaller seg selv «Nihil» på døren og sier at han har mistet datteren sin for 30 år siden og at han trenger hjelp å finne henne. Simon og Katrin prøver å finne svar på dette og svaret ender opp med å være Simon sitt eget liv.
Denne boken var bra til å begynne med men jeg følte at forfatteren bare ville bli ferdig med boken mot slutten. Den var litt skuffende og det var lite skildringer. Jeg forstod ikke alltid hva som foregikk. Denne boken vil jeg ha anbefalt for et yngre publikum som 10-13 år dersom boka er meget lettlest og bare 100 sider.
Terningkast 3.


Amalie

Amalie

Skrevet 4. desember 2018 av Amalie på Ruseløkka skole 10B

Død eller levande
Død eller levande er en såkalt grøsser bok og er skrevet på nynorsk. Boken handler om Simon og tvillingsøsteren hans Katrin. De har begge spesielle evner, de ser og hører det ingen andre gjør. En gammel mann banker på døra, og sier han har en forsvunnet datter. Som forsvant for over 30 år siden vil jeg påpeke. På letingen etter datteren finner de mange sjokkerende nyheter.
Boken starter rett i handling, så altså ingen treig start hvor du egentlig ikke blir fristet til å lese mer. God oppbygning og leseren blir ledet gradvis fram til høydepunktet. Det er en “page turner” som man sier på fagspråket som vil si at det er spennende og man vil bare finne ut av hva som skjer på neste side. Og ingen forutsigbar historie heller, mye uventede ting skjer utover i boken.
Boken er lettlest og har rundt 100-150 sider, men også en del sider som historien bare ble dratt ut på som kan være litt kjedelig for de mest utålmodige. Boken har noe sirkelstruktur i at vi egentlig bare får høre om Katrin i starten og slutten av boken. Selv om boken er kort og har et ganske enkelt språk er den fortsatt skrevet på nynorsk og det kan være utfordrerne for enkelte.
Jeg synes boken kan passe for en litt yngre lesergruppe, kanskje alderen 10-14? Men en helt ålreit bok som jeg vil gi terningkast 4.


Aurora Linnea

Aurora Linnea

Skrevet 3. desember 2018 av Aurora Linnea på Ruseløkka skole, 10C

Bokanmeldelse

Død eller levende er en nynorsk bok i en serie av 7 andre bøker. Den tilhører sjangeren grøss og er skrevet av Lars Mæhle. Boken er lettlest og har ikke mange sider. Likevel var den litt vanskelig å lese på grunn av det nynorske språket.

Boka handler om en 13 år gammel synsk gutt som heter Simon. Han kan se ting andre ikke ser og hører ting andre ikke hører. Med både moren og tvillingsøsteren bor de i et lite grått hus i en dal. En dag banker en mann med navn Nihil på døren. Han spør etter datteren sin Angela som forsvant for over 30 år siden fra den lille dalen. Med en finnelønn på 100 tusen kroner blir Simon med på å bruke kreftene sine i håp om å finne datteren.

Det jeg likte mest med boken var at den både var spennende og lettlest. Mange bøker som er skrevet på en enklere måte med kortere avsnitt og mindre avanserte ord føles ofte mer som en barnebok, men ikke denne. Boken hadde flere skildringer som beskrev hva som skjedde veldig nøye. Forfatteren har skrevet boken på rundt 100 sider, og derfor gikk jeg heller ikke lei av den. Det jeg ikke likte så godt med boken var at forfatteren har skrevet den litt for urealistisk, med for mye fantasi etter min smak. Den manglet også nøye beskrivelser av hovedpersonene i boken, som gjorde det vanskelig å leve seg inn i handlingen.

Jeg vil anbefale boken til folk som er litt utålmodige og som fort vil komme inn i handlingen, men samtidig også de som liker spennende bøker med flere spenningstopper. Denne boken vil jeg si passer best til de som er 10- 13 år gamle. Eldre lesere vil nok ikke synes denne boken hadde vært skummel nok hvis de først liker grøsse sjangeren. Terningkastet jeg vil gi denne boken er 4.


Carina

Carina

Skrevet 3. desember 2018 av Carina på Orstad skole

Død eller levande – Lars Mæhle

Død eller levande er ei nynorsk grøss og gru-bok som handler om Simon.
Han ser ting som andre ikke ser, hører ting andre ikke hører, og sanser skygger som glir omkring.
En dag kommer det en fremmed mann på besøk. Han vil ha hjelp til å finne den døde dattera si. Simon går inn i Bekkedalen for å finne svaret på mysteriet.
Svaret endrer overraskende nok hans eget liv, noe han ikke hadde trodd.
Jeg synes boka er langsom, fordi det er lite skildring og beskrivelser. Boka har også veldig mange avsnitt, som sikkert skal gjøre den mer oversiktlig, men som egentlig bare gjør den mer forvirrende.
Noe som er positivt med boka er at den inneholder et kart over hvor handlingen foregår, noe som gjør alt litt lettere å forstå.

Terningkast 3


Fredrik von Krogh

Fredrik von Krogh

Skrevet 30. november 2018 av Fredrik von Krogh på Landøya ungdomsskole

Grøss og Gru (DØD ELLER LEVANDE), skrevet av Lars Mæhle

Lars Mæhle
Lars Mæhle er en norsk forfatter, som skriver for det meste barne og ungdomsbøker. Han arbeider som forlagsredaktør og debuterte med boka Keeperen til Tunisia i 2002

Opplevelsen av boken
Jeg opplevde denne boken som en bra bok, fordi jeg er glad i sånne type grøssere som aldri gir slipp på spenningen, fordi da får man mye mer innlevelse og skjønner handlingen bedre.

Noe som gjør boken bra er at det er mye bra beskrivelser og den starter rett i handlingen, og da føler jeg man får veldig fin leseforståelse og man vil bare lese mer og mer.
Andre bør lese denne boken visst de er glad i at det skal kile på kroppen og liker en bra og spenningsfull bok.
Visst du ikke liker starten på denne boken så ville jeg bare lagt den paddeflat, fordi det er starten som nesten gjør boken.

Troverdighet
Denne historien kan være realistisk, men visst man skal se på boken som en helhet så ville jeg sagt at den er urealistisk, noe jeg tror forfatteren vil frem til også. Det jeg mener med at det er det forfatteren vil frem til er at når man først lager en grøsser bok så er ikke det første man tenker på å lage den som en helt realistisk bok som alle går rundt og tror på.

Handlingen
Handlingen er forutsigbar og veldig gripende, fordi det er ting som plutselig dukker opp som du aldri trodde kunne komme i en bok som denne. Boken er lett å leve seg inn i og jeg tror veldig mange kan kjenne seg igjen i disse type grøssere, fordi det er på en måte den samme gamle handlingen, men som jeg selv liker.

Kort om handlingen
Simon ser ting andre ikke ser.
Han hører lyder andre aldri hører.
Han ser skyggene som glir i bakgrunnen.
En dag kommer en ukjent mann med et oppdrag til Simon:
Han trenger hjelp til å finne datteren sin, som forsvant for over tretti år siden. Simon må gå inn i ukjente og skumle tider og rom. Og til slutt inn i den mørke og grufulle Bekkedalen.

Boka er en del av Grøss og Gru serien som består av 4 bøker, men det kommer to
to nye i 2019

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Benjamin

Benjamin

Skrevet 12. oktober 2018 av Benjamin på Harestua skole

Grøss og gru død eller levende
KJEDELIG BOK! Jeg liker egentlig sånne bøker, men død eller levende er en first Price versjon av marg og bein serien! Jeg likte den ikke fordi gjorde meg ikke interessert til å lese videre i boka. En på trinnet mitt sa at jeg kommer til å like den, men den var ikke bra i det hele tatt. Det er morsommere å skrive om den dårlige boken enn å lese den! Dette er en av de dårligste bøkene jeg har lest. Jeg gir denne boka et terningkast 2.

Til toppen