Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Dit månen drar

Bjørn Grinde Fair 2017 7 anmeldelser

Dette er bakteppet for en roman helt utenom det vanlige. ”Dit månen drar” er en varm historie om kjærlighet og samhold. Boken er lettlest og underholdende, men samtidig tankevekkende. Menneskene vi møter, er akkurat som oss. De er født med Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Jonas Olsson

Jonas Olsson

Skrevet 28. september 2017 av Jonas Olsson på Svensedammen skole

Dit månen drar, drar jeg også!

Sjangern: En god blanning av drama, spenning, og kjærlighet

Boka er en fantastisk reise sammen med en del karakterer som Kaje, Karo Storflekk og Bo og livet dems 60.000år tilbake i tid i ur Afrika. Livet som ungdom er vanskelig for Kaje spesielt når han begynner å bli mann og skal lære om sex, kjærlighet og livet, men han aner fare i dalen og tror at stammen kan være i trøbbel. Mens på andre siden av dalen sitter Storeflekk, han prøver å finne en ny dal og føler at det kan bli konflikter mellom stammene.

Utdrag:
Kaje ligger helt stille. Lyden brøt alle de gode tankene. De som hadde lekt i hodet hans. Skogen har så mange lyder, men denne var annerledes, den hører ikke hjemme. Også bruset fra elven er plutselig fjernt, for det var noe spesielt – et merkelig langstrakt shhhh

Litt om boka
Boken starter ganske treigt og begynner med at noen eldre fra en afrikansk stamme skal fortelle en historie om Kaje og Karo, det var en historie som var godt likt og selv boken starter når en av de eldre skal fortelle historien om dem.

Boka klarer å balansere spenning ingen veldig bra,og boka blir aldri for kjedelig.
Spenningen kurven i boka er når vi finner ut at det er en annen stamme som har lyst på dalen for seg selv og området til Bujustammen ( stammen til Kaje) og konflikter begynner mellom stammene.

Boken slutter ganske trist og fantastisk slutt, man kan se det komme men fortsatt veldig brått

Jeg må si at det var veldig vanskelig å legge fra seg denne boka, å bli kjent med hovedfigurene var en fryd, og spenningen var nervepirrende. Forfatteren var flink i hvordan alt var delt opp, som når vi fikk et kapittel som handler om en person fra en hvis stamme var det et symbol foran på kapitlet som viste hvilken stamme de kom fra.

Det er en del indre og ytre konflikter. Med tanke på at Kaje(en av hovedfigurene) er ungdom og har mange indre konflikter mens han prøver å finne ut av hvordan livet funker. Storeflekk( En voksen hovedfigur) har også indre konflikter, han veit ikke om det er lurt å angripe en annen stamme. En av de ytre konfliktene er når søstra til Kaje (Bo) forsvinner!

Boken er en rørende og gripende historie om livet i dalen. Den klarer å vise hvordan det kanskje var å være ungdom så langt tilbake i tid. Hvordan sex og kjærlighet ble oppfattet så langt tilbake klarer forfatteren å forklare helt fantastisk. Alt er skrevet og høres ganske troverdig ut og virker som om den har blitt revet rett ut fra historiebøkene

Boka har god flyt og alt henger bra sammen

Historien er ganske troverdig og høres ut som om det kunne ha skjedd. Forfatteren er en biolog og har god ekspertise om evolusjonsprosessen på mennesker og kan mye innafor urmennesker

Boka hadde et litt uvanlig språk, spesielt når personer snakket til hverandre det var en simplere versjon av språket og hadde forkorta setninger, som om de ikke hadde utviklet språket sitt ordentlig. Det virket som om boka hadde lagd en annen dialekt som gjorde boka mer interessant. Den var forsåvidt lett å lese med noen uvanlige ord her og der.

Boken prøver å si at det er vanskelig å være ungdom, uansett hvor du er fra. Boka er fantastisk god på å vise hvordan det var i ur-afrika.

Det beste med boka er at den klarer å dra folk inn og bli glad i hovedfigurene med humor og drama, at spenningen alltid er der selv om det kan bli litt tamt.

Boka kunne godt ikke brukt så lang tid på å forklare ting, men det trengs vel for å hjelpe leseren med å forstå mere

Jeg anbefaler boka på det høyeste og den er kanskje en av de beste bøkene jeg har lest, boka passer best til ungdom, sånn fra 13 og oppover

Jeg synes denne boka burde nomineres til Uprisen!


Sigrid van Helvoirt

Sigrid van Helvoirt

Skrevet 28. september 2017 av Sigrid van Helvoirt på Grim skole

Dit månen drar, en upassende ungdomsbok

Hvis jeg skal være helt ærlig så synes jeg ikke denne boka passer for ungdommer, og jeg skjønner ikke hvorfor den er valgt ut som en av bøkene som kan nomineres til Uprisen.
Dit månen drar er en historie hvor handlingen er satt 60.000 år tilbake i tid. I boka ser man hvordan de forskjellige stammene lever og at de ikke har like god kontakt med andre stammer.

Denne boka passet egentlig ikke for meg i det hele tatt. Det er en ganske lang bok, som jeg mener har altfor mange unødvendige detaljer, spesielt om det faktum at de ikke har på seg klær. Ettersom det er så langt tilbake i tid blir det også beskrevet mange handlinger som er helt upassende i vår tid. Jeg kjente at det ble ukomfortabelt å lese dette.
Jeg synes boka var ganske krevende å lese. Handlingen var litt vanskelig å komme inn i, ettersom den bytter til noen andres perspektiv helt plutselig.

Denne boka har lært meg en del om mennesker før i tida, men etter min mening kunne det ha vært skrevet mye kortere enn mer 400 sider. Jeg synes ikke at denne boka bør nomineres til Uprisen, og gir den terningkast 2.

Til toppen