Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Dit månen drar

Bjørn Grinde Fair 2017 15 anmeldelser

Dette er bakteppet for en roman helt utenom det vanlige. ”Dit månen drar” er en varm historie om kjærlighet og samhold. Boken er lettlest og underholdende, men samtidig tankevekkende. Menneskene vi møter, er akkurat som oss. De er født med Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Tobias Myran

Tobias Myran

Skrevet 15. desember 2017 av Tobias Myran på Rosten skole

Dit månen drar
Handlingen i boka er satt 60 000 år tilbake i tid, i kontinentet Afrika. Dette ville vanligvis vært interessant, men her ble det for mange beskrivelser og skildringer. Vi følger noen stammer, og blant annet den unge mannen Kaje, gjennom hele boka. Vi får lese om hvordan menneskene løser enkelte oppgaver og noen situasjoner med andre stammer.

Boken skulle være lettlest, med den var det stikk motsatte. Jeg slet med å lese ferdig sidene da det var alt for detaljert og tungt språk. Forfatteren kunne holdt seg til halvparten av de 421 sidene og likevel fått en minst like bra bok.

Jeg vil ikke kalle dette en ungdomsroman, fordi jeg tviler på at den passer for ungdommer generelt. En voksen person med ekstremt god til, kan like denne boka. Jeg er også i tvil om dette kan kalles en roman. Det føltes rett og slett ut som om jeg leste en dokumentar om en afrikansk stamme.

For å trekke fram noe positivt, var skildringene og beskrivelsene bra, til tross for at det ble i overkant mange av de. Boka er også skrevet litt “gammeldags”, med noen gamle beskrivelser og ord. Slik var det sikkert på denne tiden, så det var bra.

Jeg konkluderer med at dette var en bra dokumentar, lærerik og interessant. Men det skulle være en roman for ungdommer, og her traff ikke forfatter Bjørn Grinde helt der han skulle. Jeg vil ikke anbefale boka til ungdommer som ikke liker historie og ikke har spesielt god tid, men hvis du har god tid, liker å lese bøker, og er ganske glad i historie, kan den passe for deg.

En god íde, men dessverre dårlig utført. Poeng: 3/10.


Nicolai

Nicolai

Skrevet 15. desember 2017 av Nicolai på Ringshaug ungdomsskole

Dit Månen Drar

"Dit månen drar" er satt 60 000 år tilbake i tid, og prøver å gi oss et innblikk i hvordan livet var på den tiden. I Afrika er det blitt trangt om plassen, og det oppstår konflikter mellom stammene. Man følger to stammer.

Jeg likte ikke denne boken siden det var veldig vanskelig språk for å være en ungdommsbok. Den er virkelig ikke rettet til ungdommen. Boka var veldig unik. Jeg har ikke lest en lignende bok før som er fint.

Jeg anbefaler ikke denne boken til ungdommer men mere voksene.

Jeg gir boka terningkast 2


Amanda Michelle Samdahl

Amanda Michelle Samdahl

Skrevet 14. desember 2017 av Amanda Michelle Samdahl på Rosten skole

Boken “Dit månen drar” har en handling som tar oss 60 000 år tilbake i tid. I denne boken er det en stamme, boken følger med den stammen. En av hovedpersonene var han Kaje, boken var alltid med han.

Forfatteren brukte alt for lang tid til og komme inn i poenget, og har for mange detaljer. Når jeg fikk boken trudde jeg den kom til og være bedre enn det den var for og si det sånn.
Jeg føler denne boken er mer beregnet til voksne og ikke til oss ungdommer.

Veldig tung bok å lese og tok veldig lang tid.Jeg hadde ikke noe lyst til og lese ferdig denne boken, men jeg måtte bli ferdig en gang. Denne boken kunne vært mye kortere, kanskje på 150-250 sider maks. Jeg anbefaler ikke denne boken, fordi handlingen var kjedelig og det ga ikke særlig mening og jeg forsto nesten ingenting av boken. Denne boken bør ikke bli nominert til Uprisen.
Jeg gir denne boken et terningskast 2.


Markus Andreas

Markus Andreas

Skrevet 13. desember 2017 av Markus Andreas på Presterød ungdomsskole

"Dit Månen Drar"

Dit månen drar er en bok som tar plass for 60 000 år siden. Den handler om folk i Afrika som må takle situasjoner som ikke er de letteste.

Handlingen ga egentlig ikke mening i det hele tatt. Jeg satt i flere uker med den boka uten å skjønne handlingen. Den var skrevet på teit måte som irriterte meg skikkelig.
Jeg håper virkelig at denne boken ikke blir kåret til uprisen.
Jeg føler ikke denne boka passer for noen andre enn voksne.
Jeg gir denne boka terningkast 2.


Solveig Kjerschow Samuelsen

Solveig Kjerschow Samuelsen

Skrevet 13. desember 2017 av Solveig Kjerschow Samuelsen på Fagerborg skole

Dit månen drar er en komplisert bok. Boka går 60 000 år tilbake i tid. Den handler om hvordan mennesker i Afrika på den tiden taklet vanskelige situasjoner, både med mennesker fra forskjellige stammer og med de vanskelige levekårene. Hovedpersonen i boka er en ung mann som heter Kaje. Kaje vil helst at alle skal være venner og leve fredelig.
For meg ble denne boka alt for treig og komplisert. Den var rett og slett ganske tung å lese. For min del tok det alt for lang tid å komme til handlingen, man leste og leste og fikk bare høre om ikke så spennende eller uviktige ting for og fortsette å lese boka. For det andre syntes jeg ikke dette var en ungdomsbok. Den hadde litt for mange spesifikke detaljer på noen ting og den var litt kjedelig. Det var lite som skjedde som førte til at det tok lang tid for meg å boka.
Likevel så hadde boka mange bra skildringer og mye interessant historie. Jeg lærte mye om Afrika på den tiden.
Som en konklusjon, denne boka var treig, litt kjedelig og vanskelig. Men den hadde mye bra forklaringer og kan passe til personer som liker historie.
Jeg gir denne boka en sterk 3.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Skrevet 28. september 2017 av Jonas Olsson på Svensedammen skole

Dit månen drar, drar jeg også!

Sjangern: En god blanning av drama, spenning, og kjærlighet

Boka er en fantastisk reise sammen med en del karakterer som Kaje, Karo Storflekk og Bo og livet dems 60.000år tilbake i tid i ur Afrika. Livet som ungdom er vanskelig for Kaje spesielt når han begynner å bli mann og skal lære om sex, kjærlighet og livet, men han aner fare i dalen og tror at stammen kan være i trøbbel. Mens på andre siden av dalen sitter Storeflekk, han prøver å finne en ny dal og føler at det kan bli konflikter mellom stammene.

Utdrag:
Kaje ligger helt stille. Lyden brøt alle de gode tankene. De som hadde lekt i hodet hans. Skogen har så mange lyder, men denne var annerledes, den hører ikke hjemme. Også bruset fra elven er plutselig fjernt, for det var noe spesielt – et merkelig langstrakt shhhh

Litt om boka
Boken starter ganske treigt og begynner med at noen eldre fra en afrikansk stamme skal fortelle en historie om Kaje og Karo, det var en historie som var godt likt og selv boken starter når en av de eldre skal fortelle historien om dem.

Boka klarer å balansere spenning ingen veldig bra,og boka blir aldri for kjedelig.
Spenningen kurven i boka er når vi finner ut at det er en annen stamme som har lyst på dalen for seg selv og området til Bujustammen ( stammen til Kaje) og konflikter begynner mellom stammene.

Boken slutter ganske trist og fantastisk slutt, man kan se det komme men fortsatt veldig brått

Jeg må si at det var veldig vanskelig å legge fra seg denne boka, å bli kjent med hovedfigurene var en fryd, og spenningen var nervepirrende. Forfatteren var flink i hvordan alt var delt opp, som når vi fikk et kapittel som handler om en person fra en hvis stamme var det et symbol foran på kapitlet som viste hvilken stamme de kom fra.

Det er en del indre og ytre konflikter. Med tanke på at Kaje(en av hovedfigurene) er ungdom og har mange indre konflikter mens han prøver å finne ut av hvordan livet funker. Storeflekk( En voksen hovedfigur) har også indre konflikter, han veit ikke om det er lurt å angripe en annen stamme. En av de ytre konfliktene er når søstra til Kaje (Bo) forsvinner!

Boken er en rørende og gripende historie om livet i dalen. Den klarer å vise hvordan det kanskje var å være ungdom så langt tilbake i tid. Hvordan sex og kjærlighet ble oppfattet så langt tilbake klarer forfatteren å forklare helt fantastisk. Alt er skrevet og høres ganske troverdig ut og virker som om den har blitt revet rett ut fra historiebøkene

Boka har god flyt og alt henger bra sammen

Historien er ganske troverdig og høres ut som om det kunne ha skjedd. Forfatteren er en biolog og har god ekspertise om evolusjonsprosessen på mennesker og kan mye innafor urmennesker

Boka hadde et litt uvanlig språk, spesielt når personer snakket til hverandre det var en simplere versjon av språket og hadde forkorta setninger, som om de ikke hadde utviklet språket sitt ordentlig. Det virket som om boka hadde lagd en annen dialekt som gjorde boka mer interessant. Den var forsåvidt lett å lese med noen uvanlige ord her og der.

Boken prøver å si at det er vanskelig å være ungdom, uansett hvor du er fra. Boka er fantastisk god på å vise hvordan det var i ur-afrika.

Det beste med boka er at den klarer å dra folk inn og bli glad i hovedfigurene med humor og drama, at spenningen alltid er der selv om det kan bli litt tamt.

Boka kunne godt ikke brukt så lang tid på å forklare ting, men det trengs vel for å hjelpe leseren med å forstå mere

Jeg anbefaler boka på det høyeste og den er kanskje en av de beste bøkene jeg har lest, boka passer best til ungdom, sånn fra 13 og oppover

Jeg synes denne boka burde nomineres til Uprisen!

Til toppen