Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Det hjelper ikke å blunke

Lene Ask Gyldendal 2016 70 anmeldelser

Lilly er stygg. Hun har et arr som deler leppa i to, dessuten er nesa skeiv. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger jo ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Men så forelsker Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Eli

Eli

Skrevet 14. desember 2016 av Eli på Farsund barne- og ungdomsskole

Forvirrende

Det hjelper ikke å blunke handler om en jente, Lilly, som da ikke er den peneste. Hun har et stygt arr på leppa og en skeiv nese. Så blir hun forelsket i bestevennen sin, Are.

Jeg følte at forfatteren prøvde for hardt for at ungdommer skulle kjennes igjen i hoved- og bi-personer. Og at, den fikk ikke helt sagt hvor godt det er å være ungdom, selv om det er hardt. Nesten som om forfatteren ville vise at ungdommer gjør gale ting hele tiden. Det kan jo hende jeg bare har misforstått hele boka, men det er tanken og følelsen jeg fikk.

Boka hadde fine skildringer, men med en gang jeg kom inn i det brøt jeg ut igjen fordi jeg ikke skjønte hva som skjedde. Boka har også en del kjennetegn på det å være ungdom. Du blir nervøs på grunn av utseende og kropp, alkohol og rusmidler kommer inn i bildet og banning.

Coveret til boka kan lett fange hvem som helst, Da jeg tok opp boka tenkte jeg at dette kom til å bli en fantastisk bok. Dessverre glemte jeg helt ordtaket «Ikke døm en bok etter omslaget». Jeg forsto nesten ingenting av handlingen, det var så rotete. Plutselig så kommer det 3 kapitler om puppene hennes. Så har hun fest, også går vi tilbake til puppene. Det er som om jeg leser flere bøker samtidig, en om foreldrene hennes og henne, om puppene, om løping og så en tekst på fire sider om at hun er forelsket i Are.

Det verste er at boka ikke handler om hvor mye hun liker Are, men om hvor mye hun liker løping. På hver eneste side står det at hun må løpe vekk. Jeg skjønner at hun ikke ville møte problemene sine, men det ble alt for mye. Sånn at når jeg lukket boka, tenkte jeg ikke over de tingene jeg likte, men om hvor mye jeg misliker ordet «løpe». Jeg ble så irritert på henne og på boka, og hver gang jeg åpnet boka ville jeg bare lukke den igjen. Med en gang jeg forsto hva som hadde skjedd så kom det noe nytt igjen.

Jeg likte derimot en ting, slutten. Slutten var åpen, så du kunne selv tenke over hva som akkurat hadde skjedd. Jeg fikk et godt råd ut av slutten. Jeg liker måten forfatter har skrevet og tenkt, og selve handlinga på boka kunne vært fantastisk. Det er bare så forvirrende og rotete at jeg endte opp med å ikke like boka i det hele tatt.

Selv om det ikke gikk akkurat som hun ville ha det, var det fortsatt en lykkelig slutt.

Terningkast: 3

Jeg synes at boka ikke bør bli nominert til Uprisen.


Celina Smeberg

Celina Smeberg

Skrevet 13. desember 2016 av Celina Smeberg på Søndre Land ungdomsskole, 9A

Boka «Det hjelper ikke å blunke» handler om en jente som heter Lily som forelsker seg i bestevennen sin, Are. Hun er flink til å løpe men er usikker på seg selv pga. utsende hennes. Hun var født med leppe og ganespalte. Boka starter treigt og rett inn i handlingen. Handlingene i boka er ganske forutsigbare og avslutningen er litt brå. Boka beskriver godt hvordan det er å være ungdom. Den er klisjefylt, og var ganske enkel å lese pga. språket men den hadde ingen dybde. Boka hadde en dårlig slutt. Jeg gir den terningkast 3.


Chelsea Berdon

Chelsea Berdon

Skrevet 12. desember 2016 av Chelsea Berdon på Håvåsen skole

Det hjelper ikke å blunke

«Det hjelper ikke å blunke» er en oppvekst roman som er lett gjenkjennelig for ungdommer. Temaet i boka er kjærlighet, og handler litt om usikkerhet. Boka handler om Lilly som blir kalt for mamma og pappas lille mirakel. Lilly synes at hun er stygg, og er veldig usikker om utseendet hennes. Bestevennen Are bryr seg ikke om det, og en dag føler hun noe mer for han enn bare bestevenner. Hun kan ikke la det ødelegge det gode vennskapet deres.
Lene Ask appellerer sitasjoner som ungdommer kan kjenne seg i, og skaper god lesestemning i boka «Det hjelper ikke å blunke». Lene bruker forskjellige virkemidler som gjør det vanskelig å legge boka fra seg. Jeg synes selv at boka passer til alle aldersgrupper og at boka er verdt å få med seg, jeg gir terningkast 5.


Karine Alvilde

Karine Alvilde

Skrevet 11. desember 2016 av Karine Alvilde på Ankenes skole

Det hjelper
ikke å blunke

Jeg syntes at denne boken burde få terningkast fem, fordi det er en veldig god ungdomsbok som beskriver ungdomstiden veldig godt. Eneste som trakk boken var att det var en dårlig slutt.

Det handler om en jente som heter Lilly. Hun føler seg stygg med et arr i leppa og skeiv nese. Hun er ikke et barn lenger og kroppen hennes begynner å forandre seg. Lilly er en jente som er kjempegod til å løpe, men det er en ting hun ikke kan løpe fra. Det er kjærligheten.
Lilly har en bestevenn som heter Are. Foreldrene til Are er borte og Lilly sier hun skal passe på han. Da Lilly kommer til Are før de skal dra på en fest, føler hun noe helt annet når hun ser han. Hun føler en kribling i magen, hun er blitt forelsket i Are.
Når de har vært en stund på festen har Are blitt full og de drar hjem igjen. Når de kommer hjem kysser Lilly Are, men kjenner att dette er feil, fordi han er jo bestevennen hennes.
Hun stikker av, kommer hjem og legger seg ute i bilen.

Foreldrene til Lilly kaller henne for mirakeljenta deres, men dette liker hun ikke særlig godt.
På bursdagen til moren til Lilly, inviterer faren henne med på en kjærestetur. Foreldrene har så god tillit til Lilly at de lar henne være alene hjemme når de reiser, men dette går ikke helt etter planen.


Emma

Emma

Skrevet 6. desember 2016 av Emma på Volda ungdomsskule

Boka «Det holder ikke å blunke» starta rett på, det er ikkje introduksjon av personane boka handla om. Det starta rett inn i handlinga og det blir fengande for lesaren med ein gong. Det hadde nokk ikkje våre fult so fengande om dei hadde starta med introdusere personane i boka. Dine boka synst eg var ganske passande til åttande til tiande klasse. Innhaldet i boka er ganske realistisk det boka innhald er tema og situasjonar som mange kunna ha hent med eller ha opplevd. Dei tema som er i boka er tema som mange ungdomar likar å lese å høyre om og ganske spennande og interessant.
Boka var ganske lett å lese og ikkje for lang eller for kort men heler ikkje lett lest boka var passeleg. Eg synst det var vanskelig å legge frå meg boka for det var somergel alltid ein handling som du vill få med deg. Eg anbefala boka til andre som lika realistiske historier og bøker og kan leve seg inn i boka å fe klare å leve seg inn i boka for den er so realistisk. Boka passar bra til både jenter og gutter men eg trur den fell best i smak hos jenter.
Boka «Det holder ikkje å blunke» synst eg bør nominerast til Uprisen. Boka hadde vekdig bar spenningskurve gjennom heile boka det gejekk altid opp og ned. Men eg synst slutten kom veldig brått på eg ville vite med eing kong korleis det skulle gå vidare og i tilleg slutta når spenningsnivået log veldig høkt oppe og det var spennande å lese eg synst boka skulle våre lenger so vi fekk vite kva som skjedde men det blir opp til kvar enkelt person og tenke ut sltten sjølv og kva som skjer vidare.

Vis flere anmeldelser

Til toppen