Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2017 34 anmeldelser

Gabriella får ikke sove. En stemme går stadig på repeat i hodet hennes. Det er Mathias, barndomskameraten, hun hører. Det er som om han forfølger henne. Hva er det han vil? Hun vil jo bare ha det fint og være Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Jil Sira

Jil Sira

Skrevet 10. desember 2017 av Jil Sira på Sagene skole

Kampen mot fortiden
Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke av Hilde Hylleskaar er en følelsesvekkende, sterk og leseverdig bok. En bok som setter deg inn i en tenårings traumatiske fortid med aktuelle hendelser fra omverdenen. En bok som gir deg et innblikk i noe enhver kan kjenne seg i igjen i. Følelsen av uvisshet og sårbarhet.
Boken handler om Gabriella. En folkehøyskole elev som ikke får sove om natten. Drømmen, tankene og fortiden forfølger henne og gir ikke slipp på det vonde i fortiden hennes.
Starten av boken blir jeg sittende som et spørsmålstegn. Vi er midt inn i en handling med tanker og følelser som kan virke forvirrende. Dette er et virkemiddel som skaper både dynamikk og forvirring. Men etter som Gabriella går til psykolog og åpner seg, gjør boken det samme. Det er en lidenskapelig bok som drar deg inn i handlingen. Med beskrivende ord, maler det fram bilder og perspektiver. Flere steder tok historien en overraskende vri. Med disse overraskende handlingene gir det boken en enda større mening.
Jeg synes boken er god og har en sterk historie. I starten fant jeg det vanskelig å skjønne hva som foregikk. Og når man ikke skjønner helt hva som skjer i boka, kan det umotiverende å lese videre. Men historien griper fort tak og jeg merker at jeg vil lese videre. Det er det eneste jeg synes burde vært bedre med denne boka. Jeg hadde ønsket en mer fangende innledning. Men samtidig var denne starten det som gjør slutten så overraskende og fullendt. Så starten er noe man må komme seg igjennom, før den virkelige spenningen starter.
Jeg tenker man må være villig til å investere litt tid til å lese denne boken. Starten av boken gjorde det undrende og satt tålmodigheten min på prøve. Derfor er den kanskje litt mer for de som liker godt å lese, og se budskap og mening bak bøker. Det er en bok, som etter min mening, er vel verd å lese. Jeg strekker meg til et terningkast 5.


Alexandra Jonassen

Alexandra Jonassen

Skrevet 9. desember 2017 av Alexandra Jonassen på Fagerborg skole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke
Dette er en bok om en jente som heter Gabriella og skal begynne på folkehøyskole. Om nettene får hun problemer med å sove fordi hun tenkte på barndomsvennen sin, Mathias. Hun kan finne seg selv vandre ute i gatene om nettene. Hun får tilbud om å dra til psykolog slik at hun kan snakke om problemene sine.
Boka startet litt tregt men spenningen bygde seg opp utover boka. I boka så er det mange steder hvor jeg ble overasket fordi jeg ikke hadde forventet handlingene. Personlig synes jeg at boka var vanskelig å legge fra seg. Jeg sytes boka var overraskende, spennende og gripende.
Boka er ikke lettlest men det er ikke vanskelig å lese heler. Den er midt i mellom. Boka har ikke altfor lange skildringer men ikke altfor korte, men helt fin lengde. Det er ikke noe banning i boka og språket passet handlingene.
Annet en litt treg start og noen deler som var litt vanskelig å lese så var det en veldig fin bok. Jeg ville anbefalt boka til folk som syntes det å lese tunge bøker er greit fordi det er noen tunge temaer i boka.
Jeg ville gitt boka 5-


Julie Emlie

Julie Emlie

Skrevet 7. desember 2017 av Julie Emlie på Sigdal ungdomsskole

Det er natt det er kaldt å jeg sover ikke.
Boka handler om Gabriella som går på folkehøyskole. Hun får ikke sove om natta for da hører hun barndomsvennen Mathias. På skolen er det en gutt som heter Snorre som er helt lik Mathias å det plager henne litt. Hun har ikke sagt noe til noen om Mathias helt til hun kommer til en psykolog det er da hun får svar på noen spørsmål men ikke alle.

Boka er roman.
Jeg synes boka var ganske langsom i startene å jeg skjønte ikke så mye men i midten av boka begynte det å bli spennende for da skjønte jeg litt mer. Boka hadde gode skildringer, lange nok kapitler og den handlet om noe som kunne skje med noen nå i dag. Men hoppet ganske mye fram å tilbake så den var litt vanskelig å forstå.

jeg anbefaler denne boka for folk som liker å lese å tenke litt.

terningkast: 3


Arian Farhanieh

Arian Farhanieh

Skrevet 6. desember 2017 av Arian Farhanieh på Fagerborg skole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke
Hilde Hylleskaar
Boka handler om Gabriella som går på folkehøyskole. Hun blir forfulgt av stemmen til barndomsvennen hennes, Mathias. På skolen møter hun en som heter Snorre. Han ligner en prikk på Mathias, noe som vekker minner hos Gabriella. Gjennom hele boka blir Mathias ofte nevnt og det dukker opp mange spørsmål rundt han. Det er først når Gabriella blir sendt til psykolog at hun begynner å fortelle om alt, og det er da vi får svar på mange spørsmål. Likevel er det ikke alle som blir besvart.

Språket i boka er ikke krevende og det passer til sjangeren. Karakterene er nok til at man ikke blander dem med hverandre. Jeg føler, lik mange andre, at boka startet litt tregt og det eneste som holdt meg gående var alle spørsmålene som jeg ville ha svar på.
Boka falt ikke i smak hos meg, men jeg vil anbefale den til de som liker rolige bøker med litt dystert tema. Basert på min opplevelse vil jeg gi boka en 3+


Jessica

Jessica

Skrevet 30. november 2017 av Jessica på Ringshaug ungdomsskole

Det er kaldt,Det er natt og jeg sover ikke
av Hilde hylleskaar

Det var en bra bok å lese, det var et bra innhold og gode beskrivelser av stede og personene som er med. Det jeg liker best med denne boka er at det virker som en sann fortelling. Det var et fint innhold som ikke var for tungt eller for lett å lese. Boka ble bare bedre og bedre, jeg ble litt irritert av Gabriella noen ganger. Denne boken passer for ungdom som er glad i å lese bøker og liker litt spenning. Starten av boken syntes jeg ikke var så bra, men nå klarer jeg ikke legge fra meg boka.

Vis flere anmeldelser

Til toppen