Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2017 35 anmeldelser

Gabriella får ikke sove. En stemme går stadig på repeat i hodet hennes. Det er Mathias, barndomskameraten, hun hører. Det er som om han forfølger henne. Hva er det han vil? Hun vil jo bare ha det fint og være Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Awo Omar Jama

Awo Omar Jama

Skrevet 17. desember 2017 av Awo Omar Jama på Luster ungdomsskole

Det er natt, det er kaldt og eg har sova
Denne boka handlar om Gabriella som er i folkehøgskolen. Ho blir forfølgt av stemmen til Matias og ho må til terapeut. Hun vil barre være med andre, men kor gang ho er med noko ser ho eller hører ho Matias.
Forfattaren skrivar et historie før han er ferdig med den andre. Det er veldig irriterande. Da eg lånte boken gleda eg meg for overskrifta (det er natt, det er kaldt og eg søver ikkje) var spanande. Men når eg leste var den noko helt anna enn overskrifta. Det skjer noko kvar gang du forvente noko nytt og når du forventa noko nytt er det ein heil haug med beskrivelsar og ende en beskrivelse om beskrivelsen. Forfattaren forklarer ikkje å få fram noko og det er derfor eg enda ikkje veit kor og hen Matias kom frå eller skal.

Denne boken anbefaler eg lite på. Og gir den karakter 3-


Kathrine Strandhus

Kathrine Strandhus

Skrevet 15. desember 2017 av Kathrine Strandhus på Ringshaug ungdomsskole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke er en bok skrevet av Hilde Hylleskaar. Boka handler om jenta Gabriella som går på internatskole. Gabriella sliter med å sove. Flere ganger er hun ute om natten, selv om det ikke er lov. Gamle minner av barndomsvennen Mathias går om igjen og om igjen i hodet hennes. Stemmen hans går i hodet hennes hele tiden, og med tiden dukker det opp flere hemmeligheter Gabriella ikke har tenkt over.

Boka har ganske lite tekst, men er skrevet spesielt. Ikke alltid like lett å få med seg hva som skjer, og hele boka er litt forvirrende. Den kan være ganske tung å lese da det kan gå en stund mellom spenningstoppene. Men alt i alt er det en fin og litt trist historie.

Jeg synes «Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke» var en helt grei bok. Den gjorde ikke noe spesielt inntrykk på meg. Starten var ganske treg så mye av motivasjonen for å lese videre ble borte. Handlingen var vanskelig å skjønne på enkelte punkter, men en fin historie om Gabriella og Mathias. Jeg gir boka terningkast 3.


Kornelia Ramstad Korsæth

Kornelia Ramstad Korsæth

Skrevet 14. desember 2017 av Kornelia Ramstad Korsæth på Presterød ungdomsskole

Snorre og Mathias, nesten helt like

Jeg forsto ikke alt som skjedde i denne boka. Handlingen var litt uforståelig og vanskelig.

Gabriella hører Mathias og ser han for seg overalt. Hun får ikke sove og begynner å gå ut om natten. Mathias vil likevel ikke gå, han blir inne i hodet hennes.

Boka starter helt greit, men ikke noe oppslukende. Forfatteren skriver bra og språket er skrevet på en forståelig måte. Likevel henger jeg ikke helt med i teksten. Den har heller ingen spenningstopp, noe som gjør at jeg ikke ble overasket eller oppstemt. Jeg kunne ønske det var noe litt mer spennende som skjedde i boka.

Bokas troverdighet er så troverdig at jeg kunne tro at den var basert på en sann historie. Kanskje noe forfatteren selv har opplevd. Innholdet er noe som kunne ha skjedd på ekte.

Jeg gir terningkast 3.


Hishem

Hishem

Skrevet 12. desember 2017 av Hishem på Sagene skole

Veldig dårlig. Jeg vil ikke lese 200 sider om hvorfor en jente ikke får sove. Jeg anbefaler ingen å lese denne boka.


Gada Alsharifi

Gada Alsharifi

Skrevet 11. desember 2017 av Gada Alsharifi på Rosten skole

DET ER NATT; DET ER KALDT OG JEG SOVER IKKE handler om den unge jenta Gabriella som går på folkehøyskole. Hun får ikke sove om nettene og tenker ganske mye på sin gamle barndomsvenn Mathias. Gabriella begynner å sovne i timene og bestemmer seg for oppsøke psykolog senere. Der får hun mange svar på spørsmål om Mathias, men ikke alle.

Jeg synes boka var litt deprimerende fordi hovedpersonen tenker veldig negativt, og virker litt deprimert. Likevel er det en fordel, den forteller oss litt hvordan det er å være deprimert og trist. Boka var litt langsom, det skjer ikke så mye, det gjorde at boka ikke var så spennende. Den krever også mye tenking og konsentrasjon.

Jeg vil anbefale denne boka til folk som liker triste bøker og som liker å tenke.
Terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Emma Valør Noreng

Emma Valør Noreng

Skrevet 23. oktober 2017 av Emma Valør Noreng på Grov skole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke. Gabriella får ikke sove, hun er redd, redd for drømmene, redd for minnene med Mathias. Gabriella lever et dobbelt liv. Et i fortiden når hun slukes av tankene sine om Mathias og et der hun prøver å få livet til å fungere, få utdanning og få venner. Hun blir sendt til psykolog og hun tør endelig å prate ut om hvorfor. Hvorfor hun ikke sover. Hvorfor hun tenker på Mathias. Og hvordan Sverre ser ut som en tro kopi av Mathias.

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke er en dramabok men tar også opp mishandling, sorg og medlidenhet. Boken tok meg fra første side og var bra hele veien igjennom. Det var ingen plasser jeg måtte tvinge meg gjennom boken. Boken har ingen store spenningstopper men det som kunne vært spenningstoppen er dratt utover slik at du bare får vite det du vil stykkvis. Derfor er du nødt til å lese, og lese, og lese for å finne ut hva som skjer og hvordan det skjedde.
Boken sluttet brått men fint. Du fikk en avsluttende følelse selv om du gjerne ønsket at det var mere.

Boken omhandler veldig mange forskjellige temaer slik at det er lett å kjenne seg igjen i noe om ikke alt som skjer. Den tar opp viktige problemer og utfordringer hos ungdom, noe jeg synes er bra fordi dette ikke kommer nok i lyset til vanlig.

Når jeg var ferdig med boka satt jeg igjen med en helt ny følelse. Boken var gripende på en ny måte. Den stiller ting i lyset på en ny måte slik at det du trodde du visste svaret på kanskje ikke er så lett å svare på lenger.

Boken var ganske lettlest, ikke så mange sider og passelig med tekst på sidene. Det er ikke kapittel i denne boken, jeg likte det ganske godt fordi du fortsetter bare å lese og lese, du får liksom ikke en avslutning før helt på slutten. Jeg tror dette hadde mye å si for min leseropplevelse av boken.

Det beste med boken er at du virkelig forstår Gabriella. Boken legger stor vekt på tankene hennes og psykisk helse, at alt ikke alltid er slik som det ser ut.

Terningkast: 5+

Til toppen