Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2017 12 anmeldelser

Gabriella får ikke sove. En stemme går stadig på repeat i hodet hennes. Det er Mathias, barndomskameraten, hun hører. Det er som om han forfølger henne. Hva er det han vil? Hun vil jo bare ha det fint og være Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Solveig Frøvoll

Solveig Frøvoll

Skrevet 19. oktober 2017 av Solveig Frøvoll på Sigdal ungdomsskole

jeg syntes denne boka var en veldig bra ungdomsbok med mye handling. det er en veldig typisk drama bok, og med veldig mye interessant og seriøst innhold.

Boka handler om Gabriella som sliter med å sove om nettene pga bestevennen Mathias er død. i tillegg bor hun på internat og dette går veldig utover konsentrasjonen på skolen. etter hvert får hun tilbud om å prate med skolepsykologen eller husmor som hun egentlig er, og hun begynner å gå dit fast. hun knytter et sterkt bånd til husmor og begynner etterhvert å fortelle om at hun har skyldfølelse for bestevennens død.

jeg syntes boka var bra fordi: den var lettlest og enkel å forstå, spennende handling og mange bra beskrivelser. det eneste som trekker ned er at den kunne bli litt kjedelig i lengden. men alt i alt syntes jeg forfatteren har gjort en veldig god jobb med å skrive boka.

jeg anbefaler boka veldig, og jeg håper og syntes at den skal bli nominert til årets U-pris.

terningkast: 5


Elida

Elida

Skrevet 19. oktober 2017 av Elida på Sigdal ungdomsskole

Jeg har lest om Gabriella, som sliter med tanker om barndommsvennnen Mathias.
Den handler mye om tanker og det liker jeg godt!

Jeg likte boka veldig godt!

Den hadde god handling og man kan kjenne seg igjen i hovedpersonen.
Jeg syntes det er bra at man ikke får vite alt om Mathias med en gang.
Den er spennende fra start til slutt!
Det eneste dårlige var at noen ganger visste jeg ikke helt om det faktisk skjedde på ekte eller om det var i tankene hennes. Men alt i alt en veldig fin bok.

Denne boka anbefaler jeg for jenter mellom 12 og 15år.

Jeg syntes boka burde vinne U-prisen!

Terningkast: 5


b

b

Skrevet 18. oktober 2017 av b på Rosten skole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Boka handler om Gabriella som går på folkehøgskole. Hun tenker konstant på barndomsvennen, Mathias, som vi sakte men sikkert får høre mere om etterhvert som vi leser boka.
Denne boka er en dramatisk bok som starter veldig treigt. Jeg måtte virkelig slite meg gjennom hele boka. Den hadde noen spenningskurver, men etter min mening ble ikke disse bygd opp like bra som de kunne blitt.
Forfatteren forteller ikke alt på en gang, noe som på en måte er spennende. På en annen måte holder hun igjen alt for mye, noe som kan bli forvirrende. Det tar lang tid før vi finner ut hvilken tilknytning Mathias og Gabriella faktisk hadde. Dette sies det ikke noe om før vi har kommet langt ute i boka. Det meste forfatteren holder tilbake er om Mathias. Det eneste positive med at forfatteren holder tilbake såpass mye, er at dette var det eneste som fikk meg til å fortsette å lese. Jeg måtte slite meg gjennom hele boka og hadde så vidt motivasjon til å fortsette å lese. Jeg hadde konstant lyst å legge den fra meg, men måtte tvinge meg selv til å lese. Disse 200 sidene i boka var slitsomme.
Fortellingen i boka er virkelig dramatisk, men det er en god. Den er troverdig, men ikke sannsynlig.
Boka tar også opp mange viktige temaer som depresjon, selvmord, følelsen av å ikke lykkes eller å konstant feile, generelt psykiske problemer. Endelig en forfatter som klarer å skrive om disse temaene uten at man føler seg dum og til bry.
Jeg har kommet fram til at jeg velger å gi boka terningkast 3.


Marie Bøe Aaberg

Marie Bøe Aaberg

Skrevet 11. oktober 2017 av Marie Bøe Aaberg på Stryn ungdomsskole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke
Gabriella får ikkje sove. Ho har berre mareritt. Ho har mareritt om Mathias. Ein barndomsvenn som døydde. Var det ho som drepte han? Var alt hennar feil? Det er slike spørsmål som går igjennom hovudet hennar. Slike spørsmål som sendar ho til Hannah. Ein psykolog som skulen hennar brukar. For det er nemleg slik at Gabriella går på folkehøgskule, men folkehøgskulen gjer ikkje alt bra. Ho har vennar der, ho har fiendar der, men grunnen for at ho ikkje har det så bra er pågrunn av ein gut som heiter Snorre. Han minner henne alt for mykje om Mathias.

Eg vil gje denne boka ein trear. Fordi tittelen er litt for lang til at det fristar å lese boka, det skjer aldri noko skikkeleg dramatisk for å være ein drama. Den er litt depressiv og kaotisk til at ein får med seg alt. Ein må gjerne sitte og tenke gjennom kva ein nettopp har lese for å bearbeide kva det eigentleg var ein las. Derfor gjer eg dennne boka ein trear.


Aurora Johnsen Olaisen

Aurora Johnsen Olaisen

Skrevet 8. oktober 2017 av Aurora Johnsen Olaisen på Karuss skole

Det er en natt det er kaldt og jeg sover ikke

Gabriella går på folkehøyskole å ho har det kjempegøy med alle vennene sine men det er et problem, ho greier ikke sove om nettene. Minnene om Mathias kommer tilbake om kveldene og lærerene begynner å bli bekymra siden ho kommer for sent til timene og er veldig trøtt. Mathias er en Gabriella hang med før men nå er han bare på gata å røyker.

Jeg synes denne boka var litt kjedelig å lese, du ble heller ikke så avhengi av å lese å lese. Så jeg gir boka en 4.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Isak Andreas Langmo

Isak Andreas Langmo

Skrevet 3. oktober 2017 av Isak Andreas Langmo på Åsly skole

Det er natt det er kaldt og jeg sover ikke handler om ei jente som heter Gabrielle og går på en folkehøgskole. Hun har en barndomsvenn som heter Mathias som er en rusmisbruker som ikke er sammen med henne lenger men bare på gata og røyker. Hun tenker bare på han og ingenting annet og friker lett ut. Hun friker enda mer når hun blir kjent med Snorre som ligner på Mathias og får søvnproblemer. Siden hun ikke sover om natten pleier hun å ta seg en røyk og gå ut og få litt fred men blir oppdaget av pleiemora og hun lyver og blir satt opp til psykologen og lyver der også og tin blir verre og verre. Det får dramatiske konsekvenser.
Jeg syns at boka var dårlig fordi at den handler om at ting er fælt og hun tenker bare på seg selv. Jeg synes det er alt for mye ting som er dystert i både teater, film og bøker for ungdommer. Jeg følte meg uvel etter å ha lest boka. Det skulle ha vært mer om de hun hadde rundt seg og staren var uoversiktlig.
Jeg gir den en 3.

Til toppen