Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2017 34 anmeldelser

Gabriella får ikke sove. En stemme går stadig på repeat i hodet hennes. Det er Mathias, barndomskameraten, hun hører. Det er som om han forfølger henne. Hva er det han vil? Hun vil jo bare ha det fint og være Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Kathrine Strandhus

Kathrine Strandhus

Skrevet 15. desember 2017 av Kathrine Strandhus på Ringshaug ungdomsskole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke er en bok skrevet av Hilde Hylleskaar. Boka handler om jenta Gabriella som går på internatskole. Gabriella sliter med å sove. Flere ganger er hun ute om natten, selv om det ikke er lov. Gamle minner av barndomsvennen Mathias går om igjen og om igjen i hodet hennes. Stemmen hans går i hodet hennes hele tiden, og med tiden dukker det opp flere hemmeligheter Gabriella ikke har tenkt over.

Boka har ganske lite tekst, men er skrevet spesielt. Ikke alltid like lett å få med seg hva som skjer, og hele boka er litt forvirrende. Den kan være ganske tung å lese da det kan gå en stund mellom spenningstoppene. Men alt i alt er det en fin og litt trist historie.

Jeg synes «Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke» var en helt grei bok. Den gjorde ikke noe spesielt inntrykk på meg. Starten var ganske treg så mye av motivasjonen for å lese videre ble borte. Handlingen var vanskelig å skjønne på enkelte punkter, men en fin historie om Gabriella og Mathias. Jeg gir boka terningkast 3.


Kornelia Ramstad Korsæth

Kornelia Ramstad Korsæth

Skrevet 14. desember 2017 av Kornelia Ramstad Korsæth på Presterød ungdomsskole

Snorre og Mathias, nesten helt like

Jeg forsto ikke alt som skjedde i denne boka. Handlingen var litt uforståelig og vanskelig.

Gabriella hører Mathias og ser han for seg overalt. Hun får ikke sove og begynner å gå ut om natten. Mathias vil likevel ikke gå, han blir inne i hodet hennes.

Boka starter helt greit, men ikke noe oppslukende. Forfatteren skriver bra og språket er skrevet på en forståelig måte. Likevel henger jeg ikke helt med i teksten. Den har heller ingen spenningstopp, noe som gjør at jeg ikke ble overasket eller oppstemt. Jeg kunne ønske det var noe litt mer spennende som skjedde i boka.

Bokas troverdighet er så troverdig at jeg kunne tro at den var basert på en sann historie. Kanskje noe forfatteren selv har opplevd. Innholdet er noe som kunne ha skjedd på ekte.

Jeg gir terningkast 3.


Hishem

Hishem

Skrevet 12. desember 2017 av Hishem på Sagene skole

Veldig dårlig. Jeg vil ikke lese 200 sider om hvorfor en jente ikke får sove. Jeg anbefaler ingen å lese denne boka.


Gada Alsharifi

Gada Alsharifi

Skrevet 11. desember 2017 av Gada Alsharifi på Rosten skole

DET ER NATT; DET ER KALDT OG JEG SOVER IKKE handler om den unge jenta Gabriella som går på folkehøyskole. Hun får ikke sove om nettene og tenker ganske mye på sin gamle barndomsvenn Mathias. Gabriella begynner å sovne i timene og bestemmer seg for oppsøke psykolog senere. Der får hun mange svar på spørsmål om Mathias, men ikke alle.

Jeg synes boka var litt deprimerende fordi hovedpersonen tenker veldig negativt, og virker litt deprimert. Likevel er det en fordel, den forteller oss litt hvordan det er å være deprimert og trist. Boka var litt langsom, det skjer ikke så mye, det gjorde at boka ikke var så spennende. Den krever også mye tenking og konsentrasjon.

Jeg vil anbefale denne boka til folk som liker triste bøker og som liker å tenke.
Terningkast: 3


Thomas Sandberget

Thomas Sandberget

Skrevet 10. desember 2017 av Thomas Sandberget på Hisøy skole

En ny og annerledes bok- til det positive!
Denne realistiske ungdomsboken er skrevet av Hilde Hylleskaar, og handler om Gabriella, som går på Folkehøgskolen. Hun er litt annerledes enn andre gutter og jenter på hennes alder. Gabriella går ute om nettene fordi hun ikke får sove, og kommer for sent til timene sine. I tillegg tenker hun alltid på Mathias, hennes beste barndomsvenn. Etter mange søvnløse netter blir hun til slutt kalt inn til psykolog, da hun ofte sovner i timene. Hos psykologen blir mange hemmeligheter avslørt, og historien om Gabriellas liv kommer til syne.
Jeg synes selv at boka var gøy, fordi den var veldig realistisk. Boka var ikke veldig spennende, men man ble veldig nysgjerrig etter hvert som man fikk vite mer; man fikk lyst til å lese videre. Jeg synes at avslutningen var lite brå, men ganske forutsigbar. Likevel er det noen ting i boka man ikke får oppklart, og som man må tenke seg til selv. Dermed kan man si at boka har en åpen slutt.
Forfatteren skriver med et forståelig og skildrende språk. I mange situasjoner ble både mennesker og gjenstander beskrevet ned til minste detalj, noe som gjorde boka enda mer troverdig. Den inneholder også mye dialog. Dermed ble boka mer levende. Boka var forholdsvis lettlest, men hadde mye rom for tolkning.
Ideen til boka var veldig god, og minnet ikke i det hele tatt om noe jeg har lest før. Jeg tror at den egentlig handlet om det å være ungdom i dagens samfunn, og den sårende følelsen av å savne noen. For meg var denne boka en terningkast 6, ettersom den bød på en ny og annerledes leseopplevelse.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Eline Nesdal

Eline Nesdal

Skrevet 21. september 2017 av Eline Nesdal på Stryn ungdomsskole

Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke handlar om Gabriella som går på folkehøgsskulen. Men når ho ser Snorre for fyrste gong, startar ho å få søvn problem, fordi kvar gong ho prøvar å sovne tenkar ho på Mathias. Barndomsvenen hennar, som lignar veldig på Snorre. Han som ville nokon skulle redde han frå å fryse, og som døydde fordi ingen kom og redda han. Gabriella tenkar det er hennar feil at Mathias er død, sidan ho ikkje gjorde nok for å overbevise mora om at Mathias kunne bu hos dei, i staden for heime hos han.
Men då Gabriella begynner å gå i terapi, starter ting å gå beire, og ho finn ut at det hjelp å fortelle om ting.
Eg synast boka var veldig bra fordi det skjedde noko nytt heile tida, ting som gjorde at boka ikkje vart kjedeleg.
Men eg likte ikkje at ein ikkje får vite om det endar bra mellom Snorre og Gabriella, men at det berre endar med at ho tenkar på han.
Grunna forklaringa mi over får Det er natt, det er kaldt og jeg sover ikke ein 5 frå meg.

Til toppen