Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

De voksne

Fredrik Høyer Aschehoug 2018 15 anmeldelser

To bestevenner starter på ungdomsskolen. Eilertsen sliter med å passe inn i klassen, og Edvin har det vanskelig hjemme. Men Edvin har en teori om at det er de voksne som har skylden i alt. De voksne er nemlig en Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Ola

Ola

Skrevet 22. oktober 2018 av Ola på Lom ungdomsskole 10B

De voksne handler om to gutter, Eilertsen og Edvin, som skal starte i 8.kl på ungdomsskulen. Edvin har ein teori om at dei voksne er eit virus som gjer at dei hjernevasker barn til å bli voksne. Eilertsen prøver å bli like tøff som de tøffeste på skolen. Edvin prøver å få han til å ikkje slutte å leike.
Eg syntest det var vanskelig å kome inn i handlingen i boka. Det var ikkje noko spesiell spenningstopp i boka som gjorde at den vart litt tung å lese. Både Slutten og starten kunne vore betre. At dette er ein ungdomsroman var vanskeleg å skjøne sidan den var altfor lettlest. Dette gjorde at boka ikkje vart så bra å lese. Terningkast: 1


Lea Boye-Lie

Lea Boye-Lie

Skrevet 22. oktober 2018 av Lea Boye-Lie på Ruseløkka skole, 10A

Fra ultrafiolett til grå.

De voksne er en ungdomsroman skrevet av Fredrik Høyer, og gitt ut av Aschehoug forlag. I boka følger vi Eilertsen, en tenåring i konflikt med seg selv, skolen og vennene hans.

Eilertsen og bestevennen hans Edvin skal starte på ungdomsskolen. Begge gruer seg til starten et nytt liv, og når Eilertsen møter andre folk som gjør store inntrykk på han begynner de to bestevennene og vokse i fra hverandre. Edvin har nemlig en stor overbevisning som hindrer han i å være en god venn for Eilertsen. Edvin mener at de voksne er roten til alt som er vondt og ondt i denne verden. Han mener at de voksne prøver å manipulere alle barn til å bli akkurat som dem selv. I starten jobber de to bestevennene for å hindre at dette skal skje, men når Eilertsen møter andre mennesker, som før fikk han til å føle seg liten og ubetydelig plutselig velger å gi han oppmerksomhet får han andre prioriteringer.

Boka er veldig lettlest. Den har stor skrift og enkle begreper. Problemet med dette er at jeg noen ganger følte jeg at jeg leste en barnebok, og ikke en ungdomsroman. Jeg kunne rett og slett føle meg litt undervurdert. Den mangler en skikkelig spenningstopp og er noen ganger er tankene til karakterene for urealistisk, sånn at det er vanskelig å relatere seg til problemene de møter på. Vekslingen mellom de virkelige følelsene man møter på som ungdom og følelsene karakterene føler på som er veldig utafor boksen kan gjøre boka mindre troverdig. Etter min mening så synes jeg at forfatteren ikke helt klarer å skildre Eilertsen godt nok. I begynnelsen Får jeg et klart bilde i hodet av hva slags person Eilertsen er, men så plutselig er det glimter av han hvor jeg bli veldig usikker. Det gjør at man ikke blir like engasjert i boka som man kunne vært hvis man ble godt kjent med alle karakterene.

Det er flere aspekter ved boka som er positivt. Først og fremst fikk jeg et lite innblikk i hvordan et guttemiljø på en ungdomsskole kan være. Boka setter fokus på hvordan det føles og være ensom og utestengt. Det er flere gode metaforer på hvordan det kan føles å bli voksen, i tillegg har boka et fint budskap. Ettersom jeg forsto det handler budskapet om å beholde barnet i seg. Det handler om å ikke følge hva alle andre sier, men å være seg selv uansett hva slags utfordringer man møter på.

De voksne er en bok som ikke passer for alle. Hvis du ønsker en litt utfordrerne ungdomsroman så anbefaler jeg ikke denne boka. Dersom du liker lettleste bøker med enkel tematikk og litt spenning er dette boka for deg. Etter min smak var den litt for enkelt skrevet til at jeg ble revet med.

Jeg vil gi den 3/6


Mari

Mari

Skrevet 16. oktober 2018 av Mari på Surnadal ungdomsskole

Denne boka tar jeg ikke med meg på do!

Boka De voksne handler om to bestevenner som starta på ungdomskulen. Eilertsen vil komme inn i den kule gjengen i klassen. Edvin sliter hjemme, og har en teori om at de voksne hjernevasker barn til å bli voksne. Etterhvert begynner de å vokse fra hverandre, fordi Eilertsen ble med den kule gjengen og ville være kul, mens Edvin slet litt med seg selv og var litt usynlig, stille og sjenert.
Boka startet veldig kjedelig og uinteressant, og jeg syntes ikke historia hadde noe spenning i det hele tatt. Det var alt for ofte vendepunkt, slik at jeg ikke hang med og den var forutsigbar. Boka sluttet forventet og den var veldig lett og legge fra seg. Det var sånn at jeg ville hoppe flere sider fram, og den ble ikke med på do, for å si det sånn.
Hvis jeg skal trekke fram noe positivt av boka, så må det kanskje være at språket var lett å lese.
Terningkast: 1


Jannicke Valstad Stenberg

Jannicke Valstad Stenberg

Skrevet 16. oktober 2018 av Jannicke Valstad Stenberg på Surnadal ungdomsskole

Morsom og unik.

De voksne handler om hovedkarakteren Eilertsen og vennen hans Edvin som begynner på ungdomskolen. Der blir Edvin veldig mystisk, hemmelighetsfull og kommer med en teori som Eilertsen ikke vet om han skal tro på eller ei. Men alt endrer seg etter ballet.

Boka starter første dag på ungdomskolen. Allerede her begynner Edvin å bli mystisk, og det er det som får meg til å lese videre. Jeg fikk så lyst til å vite hva Edvin mente. Det var ikke akkurat spenning, men det var noe som fikk meg til å føle det. Jeg syntes ofte synd i Eilertsen og levde meg virkelig inn i boka. I sin helhet var den ganske morsom hvis du tenker over det. Hvordan den fikk deg til å tenke at du måtte ta vare på barnet inni deg, var ganske unikt.

Boka er bokmål og har en passe mengde med sider. Den ser ut som en helt vanlig bok, men med ett unntak – den lilla teksten. Boka hadde litt stygg ordbruk, men det gjorde at den ble mer realistisk. Denne boka kunne godt vert en sann historie, selv om den er fantasifull på sin egen måte. Mange ganger får Fredrik Høyer meg til å bli flau på Eilertsens vegne. I slutten av boka synes jeg Eilertsen var både en kujon og tosk ovenfor Edvin. Det fikk meg til å føle meg trist innvendig.

Det beste med denne boken må være hvordan den er alvorlig, men samtidig så humoristisk. Det verste er at hvis du ikke ser det morsomme, kan boken bli langvarig og det var lett å legge fra seg boka.

Terningkast 3. Burde ikke vinne u-prisen, men den kan være artig å lese.


Majka

Majka

Skrevet 15. oktober 2018 av Majka på Fløysbonn skole

Boken "De voksne" handler om det å begynne på ungdomsskolen og det å bli eldre. Den handler om hovedpersonen Eilertsen og bestevvenen hans Edvin. Edvin mener at alle voksne prøver å hjernevaske barn til å bli voksne. Dette får vi vite mye om i denne boken.

Boken er i sjangeren drama. Jeg synes at boken er ganske lettlest. Boken har rundt 200 sider. Boken er ganske treig og jeg blir ikke helt oppslukt av den.

Jeg kjente aldri på den følelsen at jeg ville lese videre fordi det var så spennende, dette var noe jeg savnet. Det ble litt mer spennede på slutten, men den kunne vært bedre. Forfatteren har prøvd å bruke et ungdommelig språk, men jeg synes ikke han treffer helt med det.

Boken passer kanskje bedre for gutter siden de kanskje kan kjenne seg bedre igjen i noen av hendelsene. Jeg kan også kjenne meg igjen i noe av det boken forteller med skolen og popularitet, men tenker at gutter kanskje vil like den bedre. Forfatteren klarer bra å formidle budskapet med boken. Boken var ikke veldig spennende, jeg likte den ikke så godt. Teaseren på baksiden av boken lurte meg litt til å tro at den var mer spennende enn den faktisk var, den er litt for urealistisk etter min smak.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Andrine

Andrine

Skrevet 9. oktober 2018 av Andrine på Bytårnet skole

DE VOKSNE
Denne boken handler om Eilertsen og Edvin som akkurat har startet på ungdomskolen. Edvin mener at de voksene er aliens som prøver å hjernevaske barn hver dag. Men da Eilertsen bestemmer seg for å bli kul og begynner å henge med de populære, prøver Edvin gjør alt han kan for at Eilertsen ikke skal slutte å leke.
Denne boken hadde mye mellom linjene. Vi får for eksempel ikke så mye informasjon om hjemmet til Edvin, og det får oss til å tenke litt ekstra på hvordan han virkelig har det. Det er ikke før på slutten av boka du begynner å merke situasjonene som er mellom linjene. Jeg ble overrasket over spenningspunktet, det virket litt som at jeg ikke helt ble nysgjerrig.
Jeg synes dette er en fin bok for ungdommen i dag, og den er veldig bra skrevet. Den hadde litt stygt ordbruk, men ordene og oppførselen er akkurat som ungdommer oppfører seg i dag.
Da jeg begynte å lese boken tok det ikke lang tid før jeg var ordentlig inne i boka, forfatteren av boka har beskrevet personene og miljøene veldig godt, som gjorde at det ble lett å gjenkjenne seg i omgivelsene og gjentatte personer.
Boken er nok en del av “Conspiracy Theories” trenden, men den prøver nok bare å vise hva ungdommen i dag er interessert i.
Det jeg likte aller best ved denne boken er at den minner meg veldig om miljøet på skolen i dag, og det jeg likte minst med boken, er at jeg tror den hadde en litt sånn mørk side.
Alle bør gi denne boka en sjans å lese, synes jeg da😉 jeg gir den terning kast 4

Til toppen