Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

De døde ser deg

Alexander Løken Cappelen Damm 2017 73 anmeldelser

Hvordan er det å være ung i et samfunn der ingen hemmeligheter er trygge og der alle overvåker alle - også de døde? Seksten år gamle Liv Wiik har en mørk hemmelighet. Hun er nekromantiker – en som kan mane Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Mikkel Røed Nesse

Mikkel Røed Nesse

Skrevet 13. desember 2017 av Mikkel Røed Nesse på Hisøy skole

Ikke akkurat en ordinær spøkelses historie ….
Når jeg hørte om boka var jeg svært positiv, de døde ser deg. For meg hørtes det ut som en vanlig spøkelses historie med noen folk som drar til ett gjensøkt hus osv., men nei da, denne forfatteren har valgt en egen vri på spøkelses historien, og her er min dom.
Når jeg startet og lese denne boka begynte jeg med stor entusiasme, men den forsvant gradeviss utover boka, men så begynte leselysten og øke utover boka og jeg ente den med ett smil. Selv om jeg syntes boka var underholdene mot slutten, må jeg si at dette er ikke en av mine favoritt bøker, mye på grunn av at jeg er mere glad i den tradisjonelle historiene. Så i konklusjon syntes jeg boka var grei nok når det kom til underholdning, men historien fenget ikke helt for min del..

Terning kast 4


Nina

Nina

Skrevet 12. desember 2017 av Nina på Åsly skole

Boka "De døde ser deg" er en fantasi bok. Hovedpersonen i boka er 16 år gamle Liv Wiik, som er alvorlig syk.
Begynnelsen av boka er litt kjedelig, men etter hvert som man kommer inn i handlingen klarer man ikke å legge den fra seg og den blir spennende.
Boka kan være litt tung å lese på grunn av mye tekst. Den kan være noe uoversiktlig. Synes den hadde for mange detaljer som dro ut tiden og gjorde den litt kjedelig.
Slutten i boka var overaskene og kom veldig brått.
Anbefales for dem som er veldig glad i å lese bøker.
Terningkast 4.


Anna

Anna

Skrevet 12. desember 2017 av Anna på Fagerborg skole

De døde ser deg

Boka er en fantasybok med mye drama.
Liv Wiik er syk og dør snart men, allerede nå ser hun de døde. Samme gjør noen barn til rundt fra verden. Everest brox har klart å finne en måte på å stjele andres hemmeligheter, jo mer han vet jo mektigere blir han. Liv skjønner etter hvert at noen ting er verre enn å dø.
Boken begynte veldig oppslukende og startet rett inn i handlingen.
Boken slutter veldig overraskende og brått. Boken var ganske spennende, men det var noen steder det nesten ikke skjedde noe, og det gjorde boken litt uspennende.
Boka var litt vanskelig å lese, fordi det var mange vanskelige og nye ord. Det kan bli litt mye tekst for de som er yngre.
Jeg synes boka passer ungdommer mellom 12-18 og voksene med livelig fantasi.
Jeg gir boka terningkast 4/6


Aye Mya Thu

Aye Mya Thu

Skrevet 11. desember 2017 av Aye Mya Thu på Sagene skole

Manipulasjon, hemmeligheter og død. Ingenting er trygt lenger.

Liv Wiik kan mane fram de døde. Og denne nekromantikeren sammen med andre som henne blir manipulert for deres evne til å gjøre illegale gjerninger for Everest Brox, den mektige mannen med alle hemmelighetene.

Boka starta veldig interessant med å presentere Everest Brox og hva han er i stand til å gjøre. For han er en overlegen person på en guffen måte. Så har vi Liv. Hun virker så alminnelig. Men hun har faktisk overrasket meg flere ganger gjennom historien for hennes imponerende valg og handlinger. Og det liker jeg så godt av karakterer. Alexander Løken har skapt karakterer så ulike fra hverandre, men likevel klarer i en viss grad å tilknytte de sammen. Kanskje ikke like mye som jeg ville ha likt det, men i en viss grad.

I tillegg liker jeg måten Løken har løst handlingen på. Nemlig ved å kombinere de overnaturlige kreftene med nåtidens moderne teknologi. Dette lager en sci-fi- og fantasy-aktig handling. Ved å koble disse to elementene, har han gjort boka ganske realistisk. Hva ville ha skjedd om det fantes nekromantikere i dag? Her skriver Alexander Løken sin versjon. Og hvordan disse ungdommene reagerer til alt sammen virker så ekte. Det er nesten ekkelt å tenke på at det muligens finnes folk som Everest.

Samtidig som historien gir fra seg en ubehagelig stemning av mistillit og usikkerhet, er det spenning i de beste høydepunktene der det virkelig skjer noe. Forventningene bygger seg særlig mot slutten hvor Liv må ta en viktig avgjørelse. Og avslutningen lot meg henge med ubesvarte spørsmål. En del av meg lukter en oppfølger. Personlig håper jeg at lillesøsteren til Liv kanskje vil bli den neste hovedpersonen da. Ellers kan jeg egentlig ikke bli fornøyd med bare dette.

Dette er en roman som man kan relativt være enig om noen saker. Slik som "det finnes ikke privatliv lenger. Verdens befolkning ga det bort – helt frivillig". Denne boka er for de som liker spenning, overnaturlige krefter og science fiction.


Nils Magnus

Nils Magnus

Skrevet 8. desember 2017 av Nils Magnus på Korgen sentralskole

De døde ser deg

«De døde ser deg» er en spesiell, men bra bok. Liv er 16år, bor i Tokyo og er alvorlig syk. Hun bor egentlig bare inne på rommet sitt, helt til hun får en melding fra en som kaller seg Everest. Everest vet alt om liv, men liv vet ingenting om han. Livet til Liv tar en helt annen retning etter hun møter han …

Det er en veldig original bok. Den følger norske liv, men selve handlingen er i Japan. Det finns mange bøker om spøkelser, men denne er den beste jeg har lest. Spøkelsene spiller en viktig del i boken, og motivasjonen for de er bra. Boken forklarer «vitenskapen» bak spøkelsene på en troverdig og realistisk måte slik at man nesten tror på det selv.

Men boken er ikke perfekt. Det er mange karakterer i boken og man blir ikke «kjent» med alle. Noen er der bare for plottet sin skyld, jeg skulle likt å få vite mer om dem. Noen karakterer er borte en del ganger, men kommer plutselig tilbake, ofte uten forklaring. De dukker bare opp når plottet vil det. Det blir av og til litt for tilfeldig for at det skal virke troverdig. Den kunne iallefall forklart mer hva de gjorde.

Boken er skrevet i tredjeperson, men vi følger flere karakterer. I starten av hvert kapittel for man vite hvem hovedpersonen i kapittelet er. Det var interessant å se synsvinkelen til flere personer, ikke bare en.

Boken får tilslutt terningkast 5, den var spennende, plottet var bra og originalt, men noen av karakterene kunne blitt utdypet litt mer. Den hadde fått seks hvis den hadde gjort det.

Vis flere anmeldelser

Til toppen