Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

De døde ser deg

Alexander Løken Cappelen Damm 2017 81 anmeldelser

Hvordan er det å være ung i et samfunn der ingen hemmeligheter er trygge og der alle overvåker alle - også de døde? Seksten år gamle Liv Wiik har en mørk hemmelighet. Hun er nekromantiker – en som kan mane Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

maddog_india

maddog_india

Skrevet 18. januar 2018 av maddog_india på Hvk skl

Ola jeg komme fra india denne bok veldig nice yesyes!!!!

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Natalia

Natalia

Skrevet 14. november 2017 av Natalia på Trondheim International School

Det fins verre ting enn å dø
Skrevet av Natalia

Alexander Løken skriver for det meste barnebøker, og De Døde Ser Deg er hans eneste ungdomsroman. De Døde Ser Deg er gitt ut av Cappelen Damm i 2017, og faller under sjangeren skrekk. Jeg gir denne boken terningkast 3 ut av 6.

Moralsk Kompass
“En dag skulle hun fortelle søsteren sannheten om hvorfor hun ikke fikk komme inn på rommet om natten. Men enn så lenge skjermet hun henne med hvite løgner, skyldte på sykdommen, litt mindre overbevisende for hver natt. For hvert bank i veggen fra naborommet. For Liv hadde også mareritt. Hadde hatt det så lenge hun kunne huske. Stemmer i natten, som hvisket, tryglet, jamret, gråt og raste. Skyggeaktige skikkelser som gjemte seg i mørke hjørner av soverommet. Men i motsetning til marerittene til Mia, var skikkelsene som åpenbarte seg for Liv, høyst virkelige.” (Løken, 19-20). Boken er om en jente på omtrent 17 år med spesielle krefter. Liv, for det er navnet hennes, kan nemlig se og mane frem spøkelser. Hun kan være til bruk for Everest, som vil bruke spøkelser til å spionere og finne ut hemmeligheter. Sammen med to andre ungdommer og en liten gutt med samme evner som henne, blir hun tvunget til å jobbe for ham, og arbeidet er langt fra moralsk riktig. Flere tusen mennesker er smittet med en alvorlig sykdom som heter likpesten. Det finnes kun noen få liter kur mot denne sykdommen i verden, og Everest har tenkt å stjele alt ved hjelp av spøkelser, og selge det for en enorm sum. Liv er syk selv, og har kun et halvt år igjen å leve. Hvordan skal hun greie å følge det moralske kompasset sitt når Everest truer med å drepe familien hennes?

En utrolig evne som blir en forbannelse
Liv er hovedpersonen i denne boken, en dødssyk tenåring som kan mane fram spøkelser. Det er denne evnen som får Everest til å jobbe for Liv, og true med å drepe Mia, lillesøsteren til Liv. Mia er det viktigste i livet for henne, hun er den lille, uskyldige søsteren som Liv må beskytte. Sammen med hele familien sin, bor Liv i Japan, selv om hun er norsk. Utseendet til Liv er ikke forklart tydelig. Det eneste man får vite er hvordan sykdommen har påvirket henne; de store svarte øynene hennes, den bleke huden, de svarte blodårene man kan skimte gjennom den. Siden boken veksler mellom perspektivene til Liv, Everest og andre karakterer, får man i noen kapitler lese tankene til Liv. Man får se mye av den indre karakteristikken hennes, som er godt beskrevet gjennom alle tankene hun tenker, alle beslutningene hun tar og alle tingene hun gjør.

På jakt etter makt
Everest ble oppkalt etter de første som klatret helt til toppen av Mount Everest. Foreldrene hans ville at han skulle oppnå store ting i livet, og ga ham navnet som en inspirasjon slik at han aldri glemte det. Kanskje det er derfor han er på konstant jakt etter makt? Ved å stjele hemmelighetene til mektige ministre, presidenter og andre ledere, vil han skaffe seg så mye makt og penger som mulig. Med hjelp av Liv og de fire andre ungdommene, vil han mane fram enda flere spøkelser for å spionere på folk og gjøre andre umoralske oppdrag. Det eneste man finner ut om utseendet til Everest er at han har mørke øyenbryn og øyne. Den indre karakteristikken er godt beskrevet; man får vite hvordan han krever mer og mer makt, og hvor hjerteløs han er på utsiden. Man får også vite at han delvis gjør dette for å bevise de døde foreldrene hans om at han er bra nok. Selv om Liv hater ham, må til og med hun innrømme at han har en beroligende effekt på folk rundt ham. Alle disse karakteristikkene gjør ham til en kompleks karakter, lik et ekte menneske; med forskjellige personlighetsaspekter.

Høyteknologisk hytte
En stor del av bokens handling skjer i en hytte på den japanske fjellsiden. Hytten er hvor Everest har alle spøkelsene sine når de ikke spionerer, sammen med alt utstyret til å fange dem. Det er dit de fire ungdommene blir fraktet, og det er der de blir tvunget til å utføre umoralske oppdrag. Hytten er selvfølgelig stor, for Everest har jo massevis av penger. Den er også full av innovativ teknologi som holder både spøkelser og de fire ungdommene fanget inni den.

Indre og ytre karakteristikk
Takket være Aleksander Løkens beskrivelse av karakterene i boken, får man en veldig god idé om akkurat hvordan den indre karakteristikken til personene i boken er, og man forstår vanligvis hvorfor de tar avgjørelsene de tar, og hvorfor de oppfører seg som de gjør. Av og til gjør personene noe som ikke helt passer inn med personligheten man trodde de hadde, og da blir man litt overrasket. Når de gjør noe uventet, forstår vi etter en stund hvorfor de gjorde det. Den ytre karakteristikken er ikke like godt beskrevet; man får så vidt vite hvordan personene ser ut. Dette syns jeg er helt greit, siden man som leser får forestille seg hvordan de ser ut.

Temaet i denne boken er hvordan man noen ganger må ofre seg for andre folk, hvordan man må lide gjennom noe så andre ikke må lide. Liv lar Everest misbruke henne fordi hun ikke vil at han skal gjøre noe mot søsteren og familien hennes. Gjennom boken forstår Liv at hun kommer til å dø uansett på grunn av sykdommen, og dette får henne til å ofre enda mer for andre folk; nå er det viktigere at de får et godt liv enn at hun gjør det. Jeg ga denne boken terningkast 3 ut av 6 fordi boken ikke møtte mine forventninger. Boken var under sjangeren skrekk, men den var ikke skummel. Jeg ble litt skuffet, fordi jeg forventet å bli skremt, men ikke ble det. Jeg var heller ikke helt fornøyd med slutten, som jeg syns var litt brå og ikke helt gjennomtenkt, som om forfatteren bare ville avslutte boken uten å tenke over den beste måten å gjøre det på. Jeg anbefaler denne boken for noen som vil lese en spenningsbok som ikke er for skummel, og som liker bøker om spøkelser. Denne boken berører noen tunge temaer, så jeg vil anbefale den for lesere i alderen 13+.

Til toppen