Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

De døde ser deg

Alexander Løken Cappelen Damm 2017 75 anmeldelser

Hvordan er det å være ung i et samfunn der ingen hemmeligheter er trygge og der alle overvåker alle - også de døde? Seksten år gamle Liv Wiik har en mørk hemmelighet. Hun er nekromantiker – en som kan mane Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Hayad Jama

Hayad Jama

Skrevet 18. desember 2017 av Hayad Jama på Fagerborg skole

"De døde ser deg" er en skjønnlitterær bok skrevet av Alexander Løken. Boka handler om den 16 år gamle Liv, som har en mystisk evne. Hun er nekromatiker, som betyr at hun kan mane frem de døde. Everest brox er en annen karakter i boka. Han har tjent seg millioner på å stjele andres hemmeligheter. Nå ønsker han å bruke Livs evner.
Boka inneholder mye drama og spenning, men den var litt kjedelig på starten. Det tok litt tid før det skjedde noe, men ble bedre jo lenger du kom inn i boka.
Denne boka kan være litt tungvint å lese for noen, men ellers så er den godt skrevet. Boka inneholder mange skildringer, som er bra for da for du en bedre beskrivelse på hva som skjer.


Sarah Victoria Halvorsen

Sarah Victoria Halvorsen

Skrevet 17. desember 2017 av Sarah Victoria Halvorsen på Fagerborg skole

De døde ser deg
"De døde ser deg" er en krim og fantasi bok. Den er skrevet av forfatteren Alexander Løken. Forlaget er Cappelen Damm. Boka handler om Liv Wiik på 16 år som har en stor hemmelighet. Hun er en nekromatiker. Det vil si at hun kan mane fram de døde. Liv er også alvorlig syk. Hun lider av sykdommen likpesten. Hun har derfor bare et halvt år igjen å leve. I boka møter vi også den kjente Everst Brox, som har gjort seg rik på Oculink – en app hvor man kan chatte med venner. Han er ikke bare milliardær, men han har stjålet andres ideer og blitt rik av dem. Når han finner ut av hva Liv er, vil han bruke evnene hennes.   
Boka begynner ikke så bra. Det tar litt lang tid før den går inn i handling. Det gjør at den blir litt kjedelig på starten. Etter hvert blir boka mer og mer spennende, og det er vanskelig å legge den fra deg. Boka har en veldig bra spennningstopp og et spennende vendingspunkt. Slutten er overaskende og spennende. Etterhvert blir det mange karakterer å forholde seg til og dermed gjør det at det er vanskelig å få med seg hvilken karakter forfatteren skriver om. I helhet var boka veldig fin. Både starten, midtdelen og slutten hang godt sammen. 
Språket i boken var veldig bra. Den var lett å lese fordi det var helt passe lange setninger. Det var noen få banneord i boka, men det passet til bokens innhold og til hvem som sa det. Det var fine skildringer og bra metaforer. I helhet syns jeg språkbruken passet fint til bokens innhold. Det var et spennende og spesielt tema som gjorde at det var kreativt bruk av ord i boka.  
Boken handlet om livet til en jente med spesielle evner og hvordan hun brukte dem. Jeg vet ikke hvorfor forfatteren har skrevet denne boka, men jeg syns han har en kreativ hjerne som klarte å lage denne boka. Det jeg likte best med boka var måten forfatteren beskrev hvordan hovedrollen hadde det og hva hun gikk igjennom. Måten den sluttet på irriterte meg. Slutten gjorde sånn at jeg ville lese mer. Jeg håper derfor at det kommer en bok til etter denne. Jeg anbefaler denne boka til andre ungdommer mellom 12 til 15 år. Boka er absolutt en bra og spennende bok. Jeg syns boka bør nomineres til Uprisen. Jeg gir boka terningkast 5. 


Sindre Hauge

Sindre Hauge

Skrevet 15. desember 2017 av Sindre Hauge på Grim skole

Denne boken var helt super. Jeg likte den veldig godt, og mot slutten klarte jeg ikke legge den fra meg. En av de beste bøkene jeg har lest på lenge.

Boka handler om Liv Wiik som har en uhelbredelig sykdom – likpesten. Hun bruker mesteparten av tiden hennes på rommet sitt, men er aldri alene. Hun er nekromantiker og har evnen til å mane fram de døde, de hvileløse, men har ikke kontroll over kreftene sine og blir hjemsøkt hver natt av spøkelser som plager henne. En dag får hun kontakt med Everest Brox, oppfinneren av Oculink, og hele livet hennes blir snudd på hodet. Han er en av Japans mektigste menn, og trenger Liv sin hjelp til å bli enda mektigere.

Boka drar deg kjapt inn i handlingen og er spennende fra starten. Den er ganske lettlest, iallefall hvis du er vant til å lese bøker. Historien har mange vendepunkt, og holder på stemningen gjennom hele boka. Slutten er fenomenal og virkelig verdt å lese seg frem til. Terningkast 6


Lara Marie Gundersen

Lara Marie Gundersen

Skrevet 15. desember 2017 av Lara Marie Gundersen på Luster ungdomsskole

Forfatteren: Alexander Løken
Jeg gir denne boken terningkast 6. det er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge, og jeg anbefaler den til gutter og jenter i alle aldre (som kan lese).

Boken handler om en 16 år gammel jente som heter Liv Wiik. Hun har en hemmelighet, hun er nekromantiker – en som kan mane frem de døde. Everest Brox vil bruke henne og 3 andre nekromantikere for et oppdrag. Men Liv er dødssyk, og hun har ikke lenge igjen å leve. Lillesøsteren til Liv er også en nekromantiker, og får nattlige besøk av de døde.
Alt i alt en god dystopi


Kornelia Ramstad Korsæth

Kornelia Ramstad Korsæth

Skrevet 14. desember 2017 av Kornelia Ramstad Korsæth på Presterød ungdomsskole

Dødssyk, men likevel mer levende enn noen andre

Jeg synes personlig boka var spennende. Den hadde bra innhold og jeg fikk lyst til å lese mer. Jeg håper det kommer en bok to!

Boka handler om norske Liv som bor i Japan. Hun er seksten år gammel og er dødssyk. Liv har evner få andre har. Evner jenter på hennes alder vanligvis ikke skulle hatt. Sammen med tre andre ungdommer med samme evner, tas de på en uforglemmelig reise.

Boka begynner i grunn ikke så bra som jeg hadde håpet. Den er litt treig og vanskelig å forstå med en gang, men etter hvert blir dette en bok du neppe legger fra deg med det første. Boka har en spenningstopp, noe som gjør den mye bedre. Boka slutter ganske brått og uventet, og det får meg til å ville lese mer.

Det som irriterte meg mest er vel det at jeg ikke helt forsto handlingen hele tiden. Det skifter ganske fort fra sted til sted, og dermed vanskelig å bli revet med. Ellers likte jeg denne boka veldig godt!

Terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Natalia

Natalia

Skrevet 14. november 2017 av Natalia på Trondheim International School

Det fins verre ting enn å dø
Skrevet av Natalia

Alexander Løken skriver for det meste barnebøker, og De Døde Ser Deg er hans eneste ungdomsroman. De Døde Ser Deg er gitt ut av Cappelen Damm i 2017, og faller under sjangeren skrekk. Jeg gir denne boken terningkast 3 ut av 6.

Moralsk Kompass
“En dag skulle hun fortelle søsteren sannheten om hvorfor hun ikke fikk komme inn på rommet om natten. Men enn så lenge skjermet hun henne med hvite løgner, skyldte på sykdommen, litt mindre overbevisende for hver natt. For hvert bank i veggen fra naborommet. For Liv hadde også mareritt. Hadde hatt det så lenge hun kunne huske. Stemmer i natten, som hvisket, tryglet, jamret, gråt og raste. Skyggeaktige skikkelser som gjemte seg i mørke hjørner av soverommet. Men i motsetning til marerittene til Mia, var skikkelsene som åpenbarte seg for Liv, høyst virkelige.” (Løken, 19-20). Boken er om en jente på omtrent 17 år med spesielle krefter. Liv, for det er navnet hennes, kan nemlig se og mane frem spøkelser. Hun kan være til bruk for Everest, som vil bruke spøkelser til å spionere og finne ut hemmeligheter. Sammen med to andre ungdommer og en liten gutt med samme evner som henne, blir hun tvunget til å jobbe for ham, og arbeidet er langt fra moralsk riktig. Flere tusen mennesker er smittet med en alvorlig sykdom som heter likpesten. Det finnes kun noen få liter kur mot denne sykdommen i verden, og Everest har tenkt å stjele alt ved hjelp av spøkelser, og selge det for en enorm sum. Liv er syk selv, og har kun et halvt år igjen å leve. Hvordan skal hun greie å følge det moralske kompasset sitt når Everest truer med å drepe familien hennes?

En utrolig evne som blir en forbannelse
Liv er hovedpersonen i denne boken, en dødssyk tenåring som kan mane fram spøkelser. Det er denne evnen som får Everest til å jobbe for Liv, og true med å drepe Mia, lillesøsteren til Liv. Mia er det viktigste i livet for henne, hun er den lille, uskyldige søsteren som Liv må beskytte. Sammen med hele familien sin, bor Liv i Japan, selv om hun er norsk. Utseendet til Liv er ikke forklart tydelig. Det eneste man får vite er hvordan sykdommen har påvirket henne; de store svarte øynene hennes, den bleke huden, de svarte blodårene man kan skimte gjennom den. Siden boken veksler mellom perspektivene til Liv, Everest og andre karakterer, får man i noen kapitler lese tankene til Liv. Man får se mye av den indre karakteristikken hennes, som er godt beskrevet gjennom alle tankene hun tenker, alle beslutningene hun tar og alle tingene hun gjør.

På jakt etter makt
Everest ble oppkalt etter de første som klatret helt til toppen av Mount Everest. Foreldrene hans ville at han skulle oppnå store ting i livet, og ga ham navnet som en inspirasjon slik at han aldri glemte det. Kanskje det er derfor han er på konstant jakt etter makt? Ved å stjele hemmelighetene til mektige ministre, presidenter og andre ledere, vil han skaffe seg så mye makt og penger som mulig. Med hjelp av Liv og de fire andre ungdommene, vil han mane fram enda flere spøkelser for å spionere på folk og gjøre andre umoralske oppdrag. Det eneste man finner ut om utseendet til Everest er at han har mørke øyenbryn og øyne. Den indre karakteristikken er godt beskrevet; man får vite hvordan han krever mer og mer makt, og hvor hjerteløs han er på utsiden. Man får også vite at han delvis gjør dette for å bevise de døde foreldrene hans om at han er bra nok. Selv om Liv hater ham, må til og med hun innrømme at han har en beroligende effekt på folk rundt ham. Alle disse karakteristikkene gjør ham til en kompleks karakter, lik et ekte menneske; med forskjellige personlighetsaspekter.

Høyteknologisk hytte
En stor del av bokens handling skjer i en hytte på den japanske fjellsiden. Hytten er hvor Everest har alle spøkelsene sine når de ikke spionerer, sammen med alt utstyret til å fange dem. Det er dit de fire ungdommene blir fraktet, og det er der de blir tvunget til å utføre umoralske oppdrag. Hytten er selvfølgelig stor, for Everest har jo massevis av penger. Den er også full av innovativ teknologi som holder både spøkelser og de fire ungdommene fanget inni den.

Indre og ytre karakteristikk
Takket være Aleksander Løkens beskrivelse av karakterene i boken, får man en veldig god idé om akkurat hvordan den indre karakteristikken til personene i boken er, og man forstår vanligvis hvorfor de tar avgjørelsene de tar, og hvorfor de oppfører seg som de gjør. Av og til gjør personene noe som ikke helt passer inn med personligheten man trodde de hadde, og da blir man litt overrasket. Når de gjør noe uventet, forstår vi etter en stund hvorfor de gjorde det. Den ytre karakteristikken er ikke like godt beskrevet; man får så vidt vite hvordan personene ser ut. Dette syns jeg er helt greit, siden man som leser får forestille seg hvordan de ser ut.

Temaet i denne boken er hvordan man noen ganger må ofre seg for andre folk, hvordan man må lide gjennom noe så andre ikke må lide. Liv lar Everest misbruke henne fordi hun ikke vil at han skal gjøre noe mot søsteren og familien hennes. Gjennom boken forstår Liv at hun kommer til å dø uansett på grunn av sykdommen, og dette får henne til å ofre enda mer for andre folk; nå er det viktigere at de får et godt liv enn at hun gjør det. Jeg ga denne boken terningkast 3 ut av 6 fordi boken ikke møtte mine forventninger. Boken var under sjangeren skrekk, men den var ikke skummel. Jeg ble litt skuffet, fordi jeg forventet å bli skremt, men ikke ble det. Jeg var heller ikke helt fornøyd med slutten, som jeg syns var litt brå og ikke helt gjennomtenkt, som om forfatteren bare ville avslutte boken uten å tenke over den beste måten å gjøre det på. Jeg anbefaler denne boken for noen som vil lese en spenningsbok som ikke er for skummel, og som liker bøker om spøkelser. Denne boken berører noen tunge temaer, så jeg vil anbefale den for lesere i alderen 13+.

Til toppen