Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

De døde ser deg

Alexander Løken Cappelen Damm 2017 53 anmeldelser

Hvordan er det å være ung i et samfunn der ingen hemmeligheter er trygge og der alle overvåker alle - også de døde? Seksten år gamle Liv Wiik har en mørk hemmelighet. Hun er nekromantiker – en som kan mane Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Øyvind

Øyvind

Skrevet 17. november 2017 av Øyvind på Rothaugen skole

Nesten en troverdig bok om spøkelser

Tittelen på boken er”de døde ser deg”. Det passer veldig bra til resten av boken fordi det nettopp er det den handler om. Boken er en fantasy bok der overnaturlige krefter og spøkelser som blir kalt hvileløse, sklir rett inn i virkeligheten. Der det blir blandet fantasy og virkelighet om hverandre gjennom hele boken og det kan være fint, men for meg så var det kanskje litt for uvirkelig. Jeg kan like uvirkelige bøker, men denne boken var ikke helt min type. Hovedpersonen heter Liv, hun er norsk og bor i Japan. Liv er en jente som har en overnaturlig kraft. Hun kan nemlig mane frem de døde som har blitt i denne verdenen, men hun er også dødssyk. En dag når Liv var i sengen sin kom det en hvileløs som ville ta med seg Liv. Hun ville ikke så den hvileløse truet med å skade lillesøsteren som var i rommet ved siden av, så hun ble med han.

Jeg synes boken er veldig godt skrevet når det gjelder hvordan det er der og forklaringer. Men når det gjelder hvordan boken er skrevet med spenningstopper, så synes jeg det ikke er så mange av de. Og når det kommer en spenningstopp så er de veldig korte synes jeg.
Jeg gir boken en svak 4 fordi den er skrevet bra, men i denne boken sitt tilfelle ble det litt for mye av det gode, synes jeg.

Anmeldt av Øyvind 13 år.


Cathrine

Cathrine

Skrevet 16. november 2017 av Cathrine på Luster ungdomsskole

Det fins verre ting enn å dø
De døde ser deg er skreven av Alexander Løken. Boka ein ungdomsroman som bygger på masse spenning.
Eg gje denne boka terningkast 4. Grunnen til at eg gje den det er fordi den var veldig bra, med masse spenning og lett å lese. Eg syns det var litt for mange personar so det vart litt vanskeleg og holde styr på alle.
Boka handlar om 16 år gamle Liv Wiik som bær på ein stor hemmelegheit. Liv er nekromantiker, det vil seie at ho kan mane fram dei døde. Ho er eigentleg frå Norge, men ho og familien har flytta til Japan fordi faren vart ambassadør. Liv er blitt alvorlig sjuk og har berre eit halvt år igjen å leve, men ho finne ut at det fins verre ting enn å dø. Everest Brox er ein millionær som har skapt seg rik på hemmelegheiter, no vill han at Liv skal vere ein av dei som hjelper han med og få tak i fleire hemmelegheiter.
Overskrifta De døde ser deg synes eg passar ganske bra til boka. Grunnen til at eg gjere det er fordi, det handlar om at dei skal få døde personar til og vere spionar. Og då ser jo dei død deg for dei er spionar og er ute på oppdrag.
Framsida til dei døde ser deg synes eg passe ganske bra. Grunnen til at eg synes det, er fordi det er jo barn i historia og eg trur den eine er Hovudpersonen Liv.
Eg anbefaler boki for alle som likar ei bok med masse spenning , og likar at det skjer litt overnaturlege ting.


Susanne Kristiansen

Susanne Kristiansen

Skrevet 15. november 2017 av Susanne Kristiansen på Granmoen oppvekstsenter

Anmeldelse: En spennende opplevelse

Boka handler om en seksten år gammel jente som heter Liv. Hun kan mane fram de døde, men Liv er veldig syk og hun har bare et halvt år igjen å leve. Snart vil hun merke at det finnes verre ting enn å dø. Hun er en person som setter sine nærmeste først og en som prøver å gjøre det rette. Liv er en tøff og omsorgsfull person.

Forfatteren forklarer omgivelsene og personene sånn passe så jeg får nesten klare bilder når jeg leser. Boka er på bokmål og språket var lett å lese. Det var noen vanskelige ord og boka er kanskje litt lang. Boka er tilpasset til ungdom og voksne.

Jeg gir boka terningkast 5 fordi jeg synes boka var ganske bra og spennende så jeg klarer nesten ikke å legge fra meg boka. Det som gjør at jeg liker denne boka er måten forfatteren har bygget historien, altså en spennende start, en blanding i midten og en spennende slutt. Så jeg anbefaler denne boka hvis du liker tykke fantasy bøker.


Natalia

Natalia

Skrevet 14. november 2017 av Natalia på Trondheim International School

Det fins verre ting enn å dø
Skrevet av Natalia

Alexander Løken skriver for det meste barnebøker, og De Døde Ser Deg er hans eneste ungdomsroman. De Døde Ser Deg er gitt ut av Cappelen Damm i 2017, og faller under sjangeren skrekk. Jeg gir denne boken terningkast 3 ut av 6.

Moralsk Kompass
“En dag skulle hun fortelle søsteren sannheten om hvorfor hun ikke fikk komme inn på rommet om natten. Men enn så lenge skjermet hun henne med hvite løgner, skyldte på sykdommen, litt mindre overbevisende for hver natt. For hvert bank i veggen fra naborommet. For Liv hadde også mareritt. Hadde hatt det så lenge hun kunne huske. Stemmer i natten, som hvisket, tryglet, jamret, gråt og raste. Skyggeaktige skikkelser som gjemte seg i mørke hjørner av soverommet. Men i motsetning til marerittene til Mia, var skikkelsene som åpenbarte seg for Liv, høyst virkelige.” (Løken, 19-20). Boken er om en jente på omtrent 17 år med spesielle krefter. Liv, for det er navnet hennes, kan nemlig se og mane frem spøkelser. Hun kan være til bruk for Everest, som vil bruke spøkelser til å spionere og finne ut hemmeligheter. Sammen med to andre ungdommer og en liten gutt med samme evner som henne, blir hun tvunget til å jobbe for ham, og arbeidet er langt fra moralsk riktig. Flere tusen mennesker er smittet med en alvorlig sykdom som heter likpesten. Det finnes kun noen få liter kur mot denne sykdommen i verden, og Everest har tenkt å stjele alt ved hjelp av spøkelser, og selge det for en enorm sum. Liv er syk selv, og har kun et halvt år igjen å leve. Hvordan skal hun greie å følge det moralske kompasset sitt når Everest truer med å drepe familien hennes?

En utrolig evne som blir en forbannelse
Liv er hovedpersonen i denne boken, en dødssyk tenåring som kan mane fram spøkelser. Det er denne evnen som får Everest til å jobbe for Liv, og true med å drepe Mia, lillesøsteren til Liv. Mia er det viktigste i livet for henne, hun er den lille, uskyldige søsteren som Liv må beskytte. Sammen med hele familien sin, bor Liv i Japan, selv om hun er norsk. Utseendet til Liv er ikke forklart tydelig. Det eneste man får vite er hvordan sykdommen har påvirket henne; de store svarte øynene hennes, den bleke huden, de svarte blodårene man kan skimte gjennom den. Siden boken veksler mellom perspektivene til Liv, Everest og andre karakterer, får man i noen kapitler lese tankene til Liv. Man får se mye av den indre karakteristikken hennes, som er godt beskrevet gjennom alle tankene hun tenker, alle beslutningene hun tar og alle tingene hun gjør.

På jakt etter makt
Everest ble oppkalt etter de første som klatret helt til toppen av Mount Everest. Foreldrene hans ville at han skulle oppnå store ting i livet, og ga ham navnet som en inspirasjon slik at han aldri glemte det. Kanskje det er derfor han er på konstant jakt etter makt? Ved å stjele hemmelighetene til mektige ministre, presidenter og andre ledere, vil han skaffe seg så mye makt og penger som mulig. Med hjelp av Liv og de fire andre ungdommene, vil han mane fram enda flere spøkelser for å spionere på folk og gjøre andre umoralske oppdrag. Det eneste man finner ut om utseendet til Everest er at han har mørke øyenbryn og øyne. Den indre karakteristikken er godt beskrevet; man får vite hvordan han krever mer og mer makt, og hvor hjerteløs han er på utsiden. Man får også vite at han delvis gjør dette for å bevise de døde foreldrene hans om at han er bra nok. Selv om Liv hater ham, må til og med hun innrømme at han har en beroligende effekt på folk rundt ham. Alle disse karakteristikkene gjør ham til en kompleks karakter, lik et ekte menneske; med forskjellige personlighetsaspekter.

Høyteknologisk hytte
En stor del av bokens handling skjer i en hytte på den japanske fjellsiden. Hytten er hvor Everest har alle spøkelsene sine når de ikke spionerer, sammen med alt utstyret til å fange dem. Det er dit de fire ungdommene blir fraktet, og det er der de blir tvunget til å utføre umoralske oppdrag. Hytten er selvfølgelig stor, for Everest har jo massevis av penger. Den er også full av innovativ teknologi som holder både spøkelser og de fire ungdommene fanget inni den.

Indre og ytre karakteristikk
Takket være Aleksander Løkens beskrivelse av karakterene i boken, får man en veldig god idé om akkurat hvordan den indre karakteristikken til personene i boken er, og man forstår vanligvis hvorfor de tar avgjørelsene de tar, og hvorfor de oppfører seg som de gjør. Av og til gjør personene noe som ikke helt passer inn med personligheten man trodde de hadde, og da blir man litt overrasket. Når de gjør noe uventet, forstår vi etter en stund hvorfor de gjorde det. Den ytre karakteristikken er ikke like godt beskrevet; man får så vidt vite hvordan personene ser ut. Dette syns jeg er helt greit, siden man som leser får forestille seg hvordan de ser ut.

Temaet i denne boken er hvordan man noen ganger må ofre seg for andre folk, hvordan man må lide gjennom noe så andre ikke må lide. Liv lar Everest misbruke henne fordi hun ikke vil at han skal gjøre noe mot søsteren og familien hennes. Gjennom boken forstår Liv at hun kommer til å dø uansett på grunn av sykdommen, og dette får henne til å ofre enda mer for andre folk; nå er det viktigere at de får et godt liv enn at hun gjør det. Jeg ga denne boken terningkast 3 ut av 6 fordi boken ikke møtte mine forventninger. Boken var under sjangeren skrekk, men den var ikke skummel. Jeg ble litt skuffet, fordi jeg forventet å bli skremt, men ikke ble det. Jeg var heller ikke helt fornøyd med slutten, som jeg syns var litt brå og ikke helt gjennomtenkt, som om forfatteren bare ville avslutte boken uten å tenke over den beste måten å gjøre det på. Jeg anbefaler denne boken for noen som vil lese en spenningsbok som ikke er for skummel, og som liker bøker om spøkelser. Denne boken berører noen tunge temaer, så jeg vil anbefale den for lesere i alderen 13+.


Lana

Lana

Skrevet 14. november 2017 av Lana på Presterød ungdomsskole

De døde ser deg- Alexander Løken

Seksten år gamle Liv Wiik har en ganske så stor mørk hemmelighet. Liv er nekromantiker og hun kan mane frem de døde. Liv er datteren til ambassadøren i Japan og hun har dessverre fått en sykdom som det ikke finnes en kur mot. Men det verste er at hun bare har bare et halvt år igjen å leve. Men en natt ble hun kidnappet av en ung mann som heter Everest Brox, men etter dette innså hun at det fins verre ting enn å dø. Everest Brox er verdens rikeste mann og han er 30 år gammel. Han vil bruke evnene til Liv og alle andre barn som har en slik sykdom, for å gjøre seg selv mektig.

Boka gikk litt sånn frem og tilbake syns jeg. Det var ikke alltid jeg hang med, men forfatteren har brukt veldig mye skildringer som for boka til å være litt mer spennende. Det var en bra blanding med action og spenning. Det jeg ikke likte var at boka var litt treg i starten men den begynte å bygge seg opp.

Terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Arthur William Balteskard

Arthur William Balteskard

Skrevet 13. november 2017 av Arthur William Balteskard på Grov skole

De døde ser deg av: Alexander Løken

Liv Wiik er datteren til den norske ambassadøren i Japan, hun har fått en sykdom som det ikke finnes en kur mot, og har bare et halvt år igjen å leve. Liv er også nekromantiker og kan mane frem de døde.
Everest Brox er verdens rikeste mann og er bare 30 år gammel. Formuen sin har han samlet opp ved å stjele andres hemmeligheter, og jo mere han vet, jo mektigere blir han.

Boken er veldig spennende jeg klarte ikke å legge den fra meg, det er alltid noe som skjer. Fortellingen blir påbygd av flere synsvinkler fra forskjellige folk.
Jeg likte boka kjempe godt, fordi det alltid var noe som skjedde/alltid noe og fortelle om. Boka var skrevet med fin flyt, det var ingen banne ord. Boka var absolutt ikke kjedelig. Jeg anbefaler boka på det sterkeste.

Jeg gir boka terningkast:6

Til toppen