Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Danielle

Ida Jackson Aschehoug 2016 40 anmeldelser

Danielle er 16 år, og alt hun tar i, blir til verdens beste kunst, hun er nesten et geni. Det er ikke kjæresten hennes Kimma, dessverre. Danielle dumper ham og finner nye venner: Ellinor, Pia og Wilhelm. De er opptatt av Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Alex Aasen

Alex Aasen

Skrevet 9. desember 2016 av Alex Aasen på Volda ungdomsskule

«Du har vert herpa så lenge vi har kjent deg»

Danielle er historien om ei 16-år gamal jente frå Oslo som nettopp har slått opp med den eldre kjærasten hennar, Kimma, ein sjølvutnemnt kunstnar som nyleg har blitt involvert i Oslo sitt dopmiljø. Etter at Danielle forlet Kimma på ein fest, bestemm han seg for hemn. Imens involverar Danielle seg i Rød ungdom gjennom besteveninna si Ellinor. Danielle er ei godt skrive bok med drama, politikk, vennskap og sterke familiebånd, som røyrer nokre viktige tema i ungdomslivet. Denne boka er skrive av Ida Jackson.

Danielle er ein veldig interessant karakter med mange forskjellige kvalitetar. Danielle står veldig ofte i høg kontrast med seg sjølve, ho er ein begavet student, men allikevel ein rebel, ei lita, sårbar jente, som har vekse opp i tøffe Oslo, etc. Det meste av boka blir brukt på å byggje Danielle opp som ei tøff jente som klarar å takle nesten alt, før mot slutten av boka der Danielle visar korleis ho følar seg inni seg sjølv, idet alt er på vei til å bli tatt frå ho. Eit anna interessant aspekt ved Danielle er dei sterke familiebånda mellom ho og mora si fordi ho vaks opp utan ein far, men sjølv om ho berre har mora si, betyr det ikkje at forholdet deira er lett.

Noko av det boka briljerar på er Danielle. Vi får ein konstant strøm av minner, tankar og dialog som hjelp oss i å danne eit bilde av Danielle, og let oss enklare bry oss om kva som skjer med ho. Dessverre er bikarakterane eit av dei svakare punkta. Sjølv om dei kunne blitt gode karakterar, så skjer ikkje dette, for med unntak av Ellinor får vi vite nesten ingen bakgrunnshistorie om dei andre karakterane, og vi får berre litt om Ellinor. Det einaste innblikket vi får av bikarakterane er handlingar, dialog og Danielle sine gjetningar, noko som kan vere spesielt farleg i ei så kort bok som denne, for det stoppar oss frå å bry oss om karakterane i like stor grad som vi kunne. Mange vil nok omtale Danielle som ein urealistisk og dårleg figur med altfor mange omstridande argument, meinar eg at Danielle klarer å berge seg frå det, sjølv om det kanskje ligg litt på grensa. Alt i alt så er Danielle ein godt skrive hovudkarakter, men dei andre karakterane hadde trengt meir utdjuping.

Boka stiller også med eit relativt svakt og forutsigbart plott med nokre litt klumsete utførte scener og ein veldig melodramatisk antagonist-kurve. Vi får vite lite om Kimma i begynninga, før han forsvinn heilt, og dukkar først opp mot slutten av boka, og forsvinn like raskt. Med so lite tidleg karakterinteraksjon gjer Kimma seg dårleg som ein overhengande fare for resten av boka. Problem som dette har jo sjølvfølgeleg røter i det faktum at dette er ei ganske lettlest bok, men vi kunne fortsatt fått meir scener, eller scener som hadde lete igjen eit større inntrykk.

Dette er ei relativt lettlest bok for ungdommar rundt 13-årsalderen. Boka står på sitt, den startar in medias res, skapar og utfoldar seg innanfor ein liten verden og eit lite tidsvindauge, og held seg til eit sett med få karakterar, og litt bakgrunnsstøy. Boka bommar ikkje heilt på ungdomsgeneralisasjonane, men sidan den tek utgangspunkt i Oslo r det vanskeleg å vite heilt for nokon som ikkje bur i Oslo. Uansett, så er dette ei heilt grei bok, som gjer det bra nokon plassar, men manglar litt meir nokon plassar. Eg gir den likevel ein 4’ar, om ikkje ein som heller litt mot den svake sida av talet. Eg trur ikkje dette er nokon vinnar av uprisen, men den er nok ikkje den dårlegaste.

Terningkast : 4


Julie Hermansen

Julie Hermansen

Skrevet 6. desember 2016 av Julie Hermansen på Tromstun skole

En ungdoms tanker og følelser

Boka Danielle er ei spenningsfylt novelle som er vanskelig å legge fra seg. Boka handler om 16-årige Danielle som må komme seg gjennom mange tøffe utfordringer i hverdagen sin. Bestevenn-kjæresten blir gal og hun har ikke mange andre venner. Oppveksten hennes er ikke akkurat til å skryte av den heller. Men en ting Danielle virkelig elsker er byen sin, Oslo.
Dette er ikke en av de bøkene der du må lese den første setningen opp til flere ganger uten å forstå noe som helst, for denne boka har et veldig tilpasset språk til aldersgruppen. Boka har rundt 180 sider, men varer i kun fem dager. Forfatteren har med andre ord utvidet øyeblikket betydelig. Mange vil nok dessverre kjenne seg igjen i hverdagen til Danielle det er nok kanskje litt av grunnen til at boken er skrevet. Handlingen begynner in medias res, men går på en måte tilbake til starten av og til i boka. Når en bok er så lang men over en så liten tidsperiode kan det kanskje bli litt kjedelig til tider med alle de beskrivelsene osv. Og det er akkurat det som skjer i boka Danielle. Man blir litt lei av å lese til tider selv om man aldri visste hva som kom til å skje. Det er ikke ofte, men det skjer av og til. Boken er kun skrevet fra Danielles tanker og følelser, du får aldri vite hva de andre tenker og føler. Det eneste er hva Danielle tror de tenker og føler.
Gjennom nesten hele boka er det mye jeg lurer på. Jeg får mange svar på slutten, men det er fortsatt veldig mye jeg lurer på. Kanskje forfatteren bør vurdere å lage en oppfølger? Handlingen foregår gjennom hele boken, og bygger opp spenningen mot slutten der spenningstoppen og vendepunktet er.
Denne boken ville jeg anbefalt på det sterkeste til hvilken som helst ungdom over 12. Det er på grunn av at det er en del handlinger som etter min mening ikke passer så godt til yngre.
Terningkast: 5/6


Jøran m

Jøran m

Skrevet 5. desember 2016 av Jøran m på Sør-Fron ungdomsskole

Danielle

Boka handler om en jente som heter Danielle. Danielle bor i Oslo. Hun elsker byen sin. Hun er veldig spesiell og har mye erfaring med alt. Danielle bor sammen med mora si som driver med porno. Mora til Danielle bryr seg ikke så mye om Danielle. Danielle liker kunst. Hun ser kunst i alt. Danielle hadde en kjæreste i starten av boken, han kalte de Kimma. Han er mye eldre enn henne. Han driver med narkotika. Etter hvert slår hun opp med han. Danielle bryter kontakten med Kimma og får mange sinte gutter etter seg.

Jeg synes boka var rar og uoversiktlig. Fordi jeg synes det var nytt på nytt hele tiden. Så mye at jeg ikke klarer og følge med.
Denne boken er for folk som har tid, og ønsker og lese en spesiell bok.

Terningkast :3


Kaja Skikkelstad

Kaja Skikkelstad

Skrevet 30. november 2016 av Kaja Skikkelstad på Søndre Land ungdomsskole, 9A

Danielle

Danielle handler om livet til Danielle. Det er ikke alltid like lett når moren har drikkeproblemer og når eksen hennes er på jakt etter henne.

Boka er spennende, og det skjer noe omtrent hele tiden. Boka er vanskelig å legge fra seg. Det er lett å leve seg inn i boka, fordi forfatteren beskriver miljø og personer bra. Det er lett å følge med på personene i boka, og man vet hvem som er hvem. Det er helt klart en ungdomsbok utifra handlinger og språk i boka. Boka er original og realistisk.

Jeg gir boka terningkast 5 fordi det generelt er en veldig bra bok, og syntes den burde nomineres til uprisen.


Kristine Skurdal

Kristine Skurdal

Skrevet 30. november 2016 av Kristine Skurdal på Sør-Fron ungdomsskole

Drøyt og ekstremt

Danielle innser at vennene ho har sett opp til heile livet er idioter, da finn ho seg nye med fokus på revolusjoner og politikk. Dette er ei bok om truslar, familier som ikkje fungerer, politikk og kunst.

Beskrivingane ein les gir deg høge forventningar om mykje dramatikk, noko boka ikkje oppfyllar. Spenningskurva kjem på slutten. Visse handlingar kunne vore meire spanande om forfattaren var flinkare til å beskrive dei, så leseren som ikkje er i ein lignande situasjon fer sett seg meire inn. Språket er delvis lett, og delvis tungt, men det tunge språket er nok for å gi bevisste inntrykk av enkelte personar. Det blir prøvd å bruke eit ungdommeleg språk i denne boka, der forfattaren treff i alle fall delvis. Spessielt hovudpersonen i denne boka er ganske ekstrem, drøy, og ufiltrert. Da blir boka også slik.

Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen