Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Andromeda

Lars Mæhle Samlaget 2018 18 anmeldelser

William og Samuel gav seg fader ikkje heller. Dei snøfta og slo og dundra laus. Nevane hamra og hamra. Dei var langt inne i ein sinnssvak rus av sprit og raseri. Det verste var at eg godt visste kva for Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

maria

maria

Skrevet 14. desember 2018 av maria på Den norske skole i Costa Blanca

Denne boken handler om en ung gutt som heter Simon. Han er fosterbarn for foreldrene hans var alkoholikere og ikke klarte å passe på han. Han har bodd hos en del forskjellige familier men ingen av dem varte særlig lenge for at han har problemer med å kontrollere sinnet sitt.
Han flytter til en ny fosterfamilie i en liten by. Han forventer at det kommer til å være helt likt som til de andre fosterfamiliene men det blir det ikke. I stedet opplever han kjærlighet, mobbing og usikkerhet på en leirskole han drar på senere i boken.

Boken virker ganske realistisk i språk og tankegang, og den gir et godt budskap om at alle har en indre kamp med seg selv men det er bare få som faktisk viser det og vil snakke om det med andre. Noe jeg ikke likte så godt med boken var at den gikk ganske sakte i begynnelsen og det kunne være litt vanskelig å vite når det var ting som skjedde. Ellers enn det syntes jeg at den var lett å lese og at den var lærerik om ungdommer.
Jeg gir terningkast: 5


Herman

Herman

Skrevet 14. desember 2018 av Herman på Lesjaskog skole

Denne boka handla om ein gut som hadde flytta inn i ein fosterheim, han trudde dette kom til å bli eit lett miljø å komme inn til men det vart de ikkje så lett som han trudde, det var ein gjeng i klassen som ikkje var så greie.

Eg syntest boka var veldig spennande. Veldig bra med informasjon.
Den var også litt langtekkelig til tider. Var litt voldsom. Overdreiv litt.

Eg gir terningkast 3


Mari

Mari

Skrevet 11. desember 2018 av Mari på Surnadal ungdomsskole

Lov med alkohol?
Boka Andromeda handler om en gutt som heter Simon. Han hadde to foreldre som var alkoholikere og ikke tok godt nok vare på han. Derfor havnet han til en fosterfamilie i en liten by. Forsterfamilien var veldig gammeldags, men han likte fostermora Marlen siden hun skjønte alltid hva han mente. I nabo huset var det en fin jente som het Kaja, som Simon ble veldig glad i lengere uti boka. Da han startet på skolen i den nye byen, ble det masse bråk, siden han ikke var den flinkeste til å kontrollere sinne sitt. Det ble slåssing da de dro på leirskole, men det ble også mye fine stunder som da Simon innrømte noe for Kaja. Det ble også mye bråk med en gutt som ble slått ned, og alle trodde det var Simon.

Boka startet veldig treigt, på grunn av at jeg ikke skjønte helt hvor vi var i fortellinga, men etter vært ble den veldig forstående og spennende. Den var kanskje mest spent da de var på leirskolen og da noen av fiendene til Simon ble full på grunn av alkohol. Det var også MANGE spenningstopper i boka, som gjorde boka nesten helt perfekt.
Det som var det negative var at den starten veldig treigt, og at den var skrevet på nynorsk.
Jeg syntes at denne boka har et fint budskap, siden denne inneholdt mobbing, kjærlighet, usikkerhet og at ikke alle har det bra, men ikke tør å vise det. Dette syns jeg er viktig!

Terningkast: 4


William

William

Skrevet 10. desember 2018 av William på Orstad skole

Andromeda
Andromeda handler om Simon som har bodd i mange fosterhjem i løpet av livet sitt. Etter å ha blitt tatt av politiet i Oslo blir han sendt til en liten dal på Vestlandet. Simon tror han skal lett få kontroll over klassen, men det er et hardere miljø enn forventet.
Boka er ganske god, men Lars Mæhle kunne kanskje gjort den litt lengre så du fikk litt mer utvikling av karakterene. Humoren i boka er ganske bra, og boka er skrevet på nynorsk. Måten Lars Mæhle beskriver opplevelsene til Simon og mobbingen er utrolig bra.
Jeg gir Andromeda terningkast 5.


Mia

Mia

Skrevet 10. desember 2018 av Mia på Lom ungdomsskole 10A

Boka handlar om 16 år gamle Simon, som blir flytta til ein ny fosterheim i ein liten dal på Vestlandet. Han trur dette vil bli som alle andre gonger, men det blir det ikkje.

Når eg såg framsida av boka, såg det ikkje ut som ei bok for meg, men den var mykje betre enn eg trudde! Boka er lett å lese. Handlinga om mobbing og ungdomsmiljø er veldig aktuelt. Språket er somme gonger litt rart, med ein del banning og nokre engelske ord midt i setningane, men er elllers passande. Boka er velskrive, lærerik og spennande. Når den var slutt ville eg berre lese meir.

Eg gjev «Andromeda» terningkast 5. Anbefales!

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Olav Nikolai Rød

Olav Nikolai Rød

Skrevet 1. oktober 2018 av Olav Nikolai Rød på Ruseløkka skole

Ikke hva jeg forventet

Når jeg plukket ut denne boka sto det hos andre at boka var påvirket sterkt av mobbing, å føle seg annerledes og å være den nye i klassen. Bøker med mørkere og mer moralske temaer er noe jeg trekker sterkt mot, men jeg fikk ikke så mye av det jeg trodde boka var.

Boka handler om en 16 år gammel gutt som nettopp har flyttet fra Oslo til en liten dal på Vestlandet. Han er en høy og morsk gutt med en lang historie av voldelighet og kriminalitet. Han har gått fra flere fosterhjem og er på kanten av å bli plassert i fengsel. Hans siste sjanse er å holde seg rolig hos sine nye fosterforeldre. I dalen må han gjennom boken venne seg til de andre skoleelevene og forstå hvordan miljøet der er. Han kommer i problemer med tre gutter i klassen sin: Samuel, William og lederen deres Sindre. Det er masse drama i boken og spesielt mange spørsmål rundt hvordan de oppfører seg rundt hverandre. En annen viktig karakter er Kaja som er Simons bestevenn og muligens noe annet i framtiden. Ellers har vi også Pippin eller Per som er den som blir mobbet i boken. Vi ser hvor voldelige mobberne er i denne dalen og ser på hvordan Simon går fram mot hendelsene med Pippin.

Boka er skrevet av Lars Mæhle og er i sjangeren Ungdom. Denne boken er altså rettet mot Ungdommer. Boken starter med at vi blir kastet rett inn i historien. Vi leser først en prolog som ender med et frempek for å gjøre oss mer interessert. Deretter blir vi godt kjent med karakteren Simon. Jeg ville sagt at boken starter relativt oppslukende, men det er vanskelig å si om vi blir kastet rett inn i handlingen eller om situasjonen blir beskrevet fordi jeg syns det virker til at den starter med litt av begge. Jeg syns boken var enkel å lese og forstå og det var flere høydepunkter i boka. Boken sluttet helt åpent og vi fikk tenke oss slutten selv.

Jeg synes boken var ganske god, men det var ikke det jeg ønsket. Jeg ville se mobbingen fra perspektivet til Pippin. Det var interessant å se det fra Simons side, men han var en vanskelig karakter å forstå eller føle for. Jeg likte moralen i boken: at du skal være deg selv og ikke tåle når andre har det vondt. Jeg synes også at boken gikk fram på en veldig god måte og forklarte alt godt. Boken hadde flere veldig metaforiske hendelser og noen som var veldig anspent. Jeg synes også at karakterene i boken var godt skildret.

Språket i boken, som er forresten nynorsk, er en av mine favorittdeler ved boken. Nesten alle karakterer i boken som var ungdommer hadde minst ett banneord i setningene sine. Dessuten er de veldig karakteristiske. Kaja snakker i lengre setninger og banner nesten ikke i det hele tatt. Mobberne snakker i korte sterke setninger og var hovedsakelig provoserende. Ola som er en sidekarakter snakker med mye slang og forvridde ord som “Halloisen!”.

Ellers har jeg bare ett problem med boken og det er at den ikke er troverdig i det hele tatt. Denne boken er unik, jeg har aldri sett lignende og det er både en god ting og en dårlig ting. God fordi da er den ikke klisje i det hele tatt. Og dårlig siden boka er satt opp på stereotyper og svært overfladiske karakterer. Simon kan skrike til noen at han vil drepe dem og neste dag snakker de rolig sammen.

Alt i alt er det en veldig god bok som passer til alle ungdommer som ikke sloss om å få anmelde tegneseriene og action-bøkene som en gjeng med idioter.

Terningkast: 5

Til toppen