Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

#alfahann

Jan Tore Noreng Gyldendal 2015 29 anmeldelser

Han har hele pakka: Han er smart, populær, kjekk, og har en kropp som alle de andre guttene i tiende misunner ham. I tillegg er Torstein sammen med Viktoria, den perfekte dama. Livet hans er som skapt for Instagram. Men Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Ane

Ane

Skrevet 5. desember 2017 av Ane på Ringshaug ungdomsskole

Boka heter Alfahann og er skrevet av Jarl Tore. Boka er en drama bok. Boka handler om Torstein som lever et vanskelig tenåringsliv. Livet hans blir vanskelig etter som det går dårlig med kjæresten Viktoria. Torstein forandrer seg, og gjør dumme ting. Boka er ikke en del av en serie, i hvert fall ikke ennå. Boka starter litt tregt med mye beskrivelser av Torstein, dette kan bli litt kjedelig. Boka er kronologisk, som betyr at den starter på starten og slutter på slutten. Det er noen høydepunkter i denne boka, men dette kommer mer litt inni boka. Slutten var uventet, kom litt brått på. Boka er vanskelig og legge fra seg, spesielt i handlingen. Boka er lett og kjenne seg igjen i, det er en handling som godt kunne i et vanlig tenåringsliv.

Begynnelsen, midten og slutten henger godt sammen. Jeg har aldri lest en bok som har en lignene handling. Boka er ganske lett og lese. Den har et noen få vanskelige ord, og noen lange setninger. Det er mye banning, noe som passer seg godt inn i boka. Det beste ved boken er at det er gode beskrivelser som gjør det veldig spennende og lese.

Jeg anbefaler virkelig denne boka til mennesker som liker og lese om andres tenåringsliv. Boka vant uprisen i 2015. Jeg gir denne boka 6 i terningkast. Fordi den har mange bra beskrivelser som gjør det veldig spennende og lese. Det er også en handling som typisk kunne skjedd i dag.


Julian Bosdal

Julian Bosdal

Skrevet 25. januar 2017 av Julian Bosdal på Brekke skule

#alfahann
Boka får terningkast 6
Først og fremst kjem boka klart innanfor sjangeren drama. Her får vi innblikk over Torstein og dramaet i livet hans i eit klart og fint bilde. Når du lese boka, kan vi og få inn krim, for det er ein del problem løysing i livet til Torstein, og han prøver å fikse det. Han er med i kriminelle handlingar som gir han store problem

Boka fortel oss om ein gut som heiter Torstein, som er i ungdoms åra sine. Livet til Torstein er heilt perfekt. Han er sterk, har masse venner og alle misunner han for det. Han har og den finaste kjæraste Viktoria. Men den som har alt, har alt å miste. Det begynner å snu for Torstein då han blir godt venn med dei to polske treningsnarkomanane på treningslokalet, og ein av byens langara Ruby. Boka fortel deg om korleis livet ditt kan snu av dei minste feiltrekk og gale venner.

Bestekompisen Mats valte å ikkje ta den retninga som Torstein gjorde, som var å dope seg. Hendingane i boka skildrar seg så godt at du forstår godt kva som skjer. Boka er litt vanskeleg i byrjinga, men du kjem inn i historia ganske fort. Den er skriven for å representere ungdomslivet, og det klare han godt å få til med å skrive på ein måte ungdommar ville ha snakka, men ikkje mykje bruk av slengord. Alfahann er definitivt den beste boka eg nokon gong har lese.

Boka er skriven i retroperspektiv, det betyr at han starta med slutten. Det begynte med at han prøvde å ta sjølvmord etter at han hadde tapt Viktoria. Det var ingen parallellhandlingar i boka, for alt kom i frå Torstein sin synsvinkel på alt han gjorde og tenkte. Det var personal synsvinkel frå Torstein. Spenninga går gradvis oppover i boka, og det er ingen spesielle hendingar som gjer spenninga absolutt skyhøg, men det var noko som slo inn, som då han slost og då han heldt på å drepe seg sjølv. Vendepunkt var då han tapte Viktoria for han var heilt ut av seg. Avsluttinga var ok med at han til slutt vart arrestert for å ha gjort gale ting.

Boka vart skriven i presens perfektum. Det var ingen dramatisk presens med i boka. Det var eit bruk av ein metafor som då var: En som har alt, har alt å tape. Det må eg seie var ein god ein. Torstein symboliserte seg sjølv som ein alfahann. Han var leiaren, den beste av dei alle, og veldig sjølvgod. Måten han skreiv boka på var i Torstein sitt perspektiv, altså Jan Skreiv ned tankar og ord frå Torstein. Jan fekk godt til å skrive på denne måten, og er grunnen til boka si suksess. Torstein er jo ein bygut, og tenkjer ikkje heilt likt som vi ute på landet. Du kan skjenne deg litt igjen av tankegangen Torstein har. Torstein sitt bruk av anabole steroider gjorde tankegangen hans annleis. Han tenkte forsett på musklar, men han vart mykje meir aggressiv, og tenkte ikkje gjennom alt like godt som før.

Denne boka skal eg seie har gjort det supert i språkdelen. Det var nokre få dialogar her og der som var heilt passe. Jan skreiv det på ein måte som ungdommar snakkar i notida, som var veldig overraskande fordi han er voksen, og har klart dette. Måten han skreiv boka var simpelt. Veldig enkelt innhald sjølv om det gav masse informasjon. Ingen spesiell dialekt utanom at boka vart skriven på bokmål, og der var ikkje noko spesiell slang heller.

Temaet er doping og kjærleik. Forfattaren vil fortelje oss at du skal aldri skal begynne med doping og oppføre deg dumt. Du skal ikkje vere sjølvgod, og vere glad i det du har, og ikkje prøve å strekkje deg så langt så mulig for å være absolutt perfekt. Torstein hadde det supert, men øydela alt. Dopinga gjorde han veldig aggressiv og han klarte ikkje tenkje klart. Kroppen hans fekk mange biverknadar, for eksempel kviser. Forfattaren fortel oss at Torstein sitt syn på jenter, er som om at han tenkjer dei alle likar han, og at dei ikkje tenkje klart.

Eg synest teksten var heilt fantastisk. Måten den vart skriven var toppen. At teksten handlar om ungdom, er jo ein av dei mest populære type bøker, og eg synast og at dei er gode. Eg likte måten han skreiv at Torstein hadde det heilt perfekt, til han fekk det dårlegare og dårlegare, heilt til han hadde nesten ingenting igjen. Eg vil anbefale denne boka på det høgaste, fordi du kjem til å ha det veldig kjekt når du les.


Thomas Løkken

Thomas Løkken

Skrevet 10. oktober 2016 av Thomas Løkken på Grytnes ungdomsskole

Jævla ungdomsliv

Sjangerene til denne boka er først og fremst drama og krim.

I denne boka så møter vi Torstein og bestevennen hans Mats. De tar seg igjennom et helt vanlig ungdomsliv, og man får vite hva som skjer i livet mens foreldrene ikke ser på. Torstein er kjekk, sterk og mye muskler. Derfor vil alle jentene ha han. I tillegg vakre Viktoria. Men når han har alt, har han også alt å tape…

Boka starter helt greit med at man får vite hvem Torstein er og hva han driver med. Han har det helt fint, men etter hvert så snur alt. Det er flere høydepunkt i boka. Noen ganger ‘’mister Torstein huet’’, og da setter han seg selv i masse trøbbel. Når Viktoria ikke vil være hans lenger, blir han en fæl ungdom.

Boka viser hva som kan skje hvis man ikke har venner, og hvis man drikker for mye. Dermed er boka veldig lærerik i denne kategorien av et ungdomsliv. Ellers er denne boka en ganske urealistisk roman, selv om noen steder er realistiske. Men alt i alt ikke noe som ville skjedd i virkeligheten.

Boka sin sterkeste side er måten forfatteren får fram hvordan et ungdomsliv går om ungdommen ikke lykkes sosialt. Svakheten må være språkbruket. Det er helt greit at det er banneord i replikkene til ungdommene, men jeg mener det er unødvendig å banne når det ikke er noen som snakker. Jeg beregner boken på aldersgruppen 12-17 år. Derimot kan den være fin for foreldre å lese, enten alene eller sammen med ungdommen. Jeg gir denne boken terningkast 5 fordi den er veldig spennende og engasjerende å lese, men banningen trekker den ned.


Alva

Alva

Skrevet 16. desember 2015 av Alva på Grim skole

#alfahann er en bok om gutten Torstein. Torstein synes at han har alt, for han er kjekk, smart, populær og en kropp som alle andre 10. klassingene misunner ham for. Han har også Viktoria som er den perfekte dama. Men når man velger å ha alt, risikerer man å miste det. Torsteins liv er ikke lenger så perfekt når dama slår opp.

Man henger ikke helt med i begynnelsen. Du kommer deg liksom ikke helt inn i storyen med e gang, men henger deg på etterhvert. Boka har to spenningstopper. Den ene er når Viktoria gjør det slutt og den andre er når Torstein og kompisen Mats og en uannsvarlig voksen sammen begår en forbrytelse.

Boka var lett å legge fra seg for ideen fanget meg ikke og jeg var ikke så interesert i temaet.

Alt henger sammen og jeg synes boka fanget meg først, men den ble dårligere og dårligere. Boka har et godt poeng, men ble litt dårligere utover i boka. Det er en god ide som er skrevet veldig bra, men slutten ble litt tynn…

Denne boka er et typisk eksempel på hvordan en tenåring-gutts liv kan forandre seg og gå negative veier. Denne boka er ganske realistisk.

Språket er stygt og det er mye banning og "slæng". Setningene varierer fra lange til korte, men henger bra sammen. Språkbruket passer bra for vi følger jo faktisk en 10. klassing og det er en gutt som liker å tøffe seg.

Jeg kan annbefale deg denne boka hvis du liker realistinsk drama og action. Hvist du liker fantasy eller rolige bøker (som meg) bør du kansje fortsette letingen etter en annen bok.

Jeg synes at boka ikke bør nomineres til Uprisen da det finnes mange andre bedere bøker.

Terningkast: -4


Nora

Nora

Skrevet 15. desember 2015 av Nora på Tangenåsen ungdomsskole

Jeg ville kalle #alfahann en typisk ungdoms bok. Du får møte Torstein som har hele pakka. Lekker kjæreste, treningskropp og gode karakterer. De fleste av gutta er sjalu. Men så sier de jo ofte, den som har alt, har også alt og tape. For nemlig en dag er det slutt mellom Viktoria og Torstein. Torstein blir en ny person og ender opp med gale folk, som har med steroider og kriminalitet og gjøre.
På starten av boken er det vanskelig å skjønne hva boken egentlig er om, men jo lenger ut i boka man kommer blir det bedre. Man får lyst til å vite hva som skjer videre med Torstein og det blir mer og mer spennende. Boken er skrevet på et ungdoms språk, og man kan se at forfatteren har vært blant ungdom og nappet opp typiske ting ungdommer gjør eller sier nå til dags. Flere kan helt sikkert kjenne seg igjen på enkelte steder i boken.
Boken er lett lest og jeg anbefaler andre å lese den.
Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Nora

Nora

Skrevet 15. desember 2015 av Nora på Tangenåsen ungdomsskole

Jeg ville kalle #alfahann en typisk ungdoms bok. Du får møte Torstein som har hele pakka. Lekker kjæreste, treningskropp og gode karakterer. De fleste av gutta er sjalu. Men så sier de jo ofte, den som har alt, har også alt og tape. For nemlig en dag er det slutt mellom Viktoria og Torstein. Torstein blir en ny person og ender opp med gale folk, som har med steroider og kriminalitet og gjøre.
På starten av boken er det vanskelig å skjønne hva boken egentlig er om, men jo lenger ut i boka man kommer blir det bedre. Man får lyst til å vite hva som skjer videre med Torstein og det blir mer og mer spennende. Boken er skrevet på et ungdoms språk, og man kan se at forfatteren har vært blant ungdom og nappet opp typiske ting ungdommer gjør eller sier nå til dags. Flere kan helt sikkert kjenne seg igjen på enkelte steder i boken.
Boken er lett lest og jeg anbefaler andre å lese den.
Terningkast: 5

Til toppen