Månedens anmeldelse i desember 2017

Ole Marius Evensen fra Presterød ungdomsskole i Tønsberg er månedens anmelder i desember. Han har publisert fem gode anmeldelser på uprisen.no i høst. Spesielt god anmeldelsen av Baksiden. Anmeldelsen har en god innledning og handlingsreferatet er presist. Ole Marius setter bokens handling og tematikk i sammenheng med vårt samfunn og teknologiske utfordringer.

Hvordan føles det å være månedens anmelder?
– Det var veldig uforventet å bli månedens anmelder. Jeg så aldri for meg at jeg skulle vinne. Det kom som et stort sjokk. Kult å se at anmeldelsen ble lagt merke til av dere. Dette var en stor glede for meg.

Hva synes du om å være med å bestemme hvilken ungdomsbok som er best?
– Jeg syns at det er egentlig ganske genialt. Istedenfor at det bare sitter noen voksne (som kanskje ikke alltid har lik oppfattning av en ungdomsbok som det yngre har) og bestemmer i en jury, så er det fint ungdommer som meg får vært med å bestemme.

Du har allerede skrevet mange anmeldelser på uprisen.no. Har du et tips til andre som skal skrive anmeldelser?
– Det som funket for meg var å følge med i bøkene, ikke haste gjennom dem og overse ting. Når jeg var ferdig, lot jeg boken synke inn i tankene i noen timer før jeg skrev anmeldelsen. Det er viktig å ha en klar mening om boken før du skriver. Når du skriver kan det ofte være lurt å sammenligne hendelser, referanser og spesielt moralen i boka med virkeligheten. Pass på at du tar med det viktigste, og ikke snakker om ting som ikke er viktig.

Min favorittbok i Uprisen må nesten være  Lydighetsprøven (Fulgt av en sterk andreplass til Baksiden). Den sitter ennå i tankene mine, for å si det sånn. Det var forferdelig å lese, det gjorde vondt. Det er derfor den er bra, fordi den forteller om barn og oppvekst på en perfekt måte, og hvor grusomme noen mennesker kan være. Anbefales på det sterkeste.

Hva slags bøker liker du å lese?
– Jeg liker for det meste de fleste sjangere, da spesielt krim, Science-Fiction og fantasy. Spesielt sistnevnte for meg er et vanskelig tema, da det er vanskelig å finne bøker som måler seg med mesterverk som f.eks Harry Potter og Ringenes Herre. Når jeg først finner en god en, da blir jeg derimot VELDIG oppslukt.

-Hvilken bok MÅ alle lese?
– Dette er et vanskelig spørsmål, og jeg kan ikke velge EN bestemt bok, så jeg anbefaler heller alle Harry Potter-bøkene. De er bøker som jeg med glede leser om igjen (som er svært sjeldent at jeg gjør med bøker) og jeg ser på dem som det beste av det beste når det kommer til «fantasy».

Hva gjør du på fritiden (når du ikke leser)?
– Jeg sitter for det meste foran datamaskinen, da det er det jeg liker best. Dataspill er hobbyen min, og noe jeg ikke kommer til å slutte med med det første. Jeg er også veldig glad i film, og det er en viktig del av fritiden min. Film (i likhet med bøker) er kunst, og jeg verdsetter ofte en god film overfor en god bok. (Betyr ikke at jeg ikke liker bøker altså)

Vi gratulerer! Og sender Ole Marius en bokpakke i posten.

Skrevet av Bjarte Bakken