Intervju med Bjørn Ingvaldsen

Bjørn Ingvaldsen. Foto: Elisabeth Tønnessen

Laila Løvheim Hakkam fra Grim skole i Kristiansand ble kåret til månedens anmelder i august for sin anmeldelse av Lydighetsprøven. Her intervjuer hun forfatteren av boken, Bjørn Ingvaldsen. 

Hvor lang tid tok det å skrive boka?
– Jeg prøvde å skrive omtrent en time hver dag, seks dager i uka og brukte omtrent fire uker på denne fortellingen.

Hvor fikk du ideen fra? Er det en selvopplevelse eller bare fantasi?
– Egentlig ingen av delene. Men en god del fantasi. Jeg har lest flere historier om barn som har blitt utsatt for slikt som Alvis i boka, og som har fått meg til å komme i tanker som ble til denne historien.

Når jeg leste boken var det vanskelig å legge den fra meg, hvordan greier du å skrive en bok med så god innlevelse?
– Jeg forsøker å se det fra jeg-fortellerens synsvinkel og prøver å bruke et språk og en fortellerstemme jeg tror vil passe til denne historien. Det jeg konkret gjør, er at jeg ikke forklarer noe om Alvis. Alt leseren får vite, er det Alvis selv formidler gjennom sine tanker og samtaler.

Blir Lydighetsprøven utgitt i andre land og på andre språk?
– Ikke foreløpig. Den er vurdert i Tyskland, men forlagene synes det er vanskelig å utgi ei så trist bok. Der er de helt avhengige av at boka blir solgt i butikkene og ser ikke for seg at veldig mange vil kjøpe ei bok av denne typen.

Blir boka til en film en gang i fremtiden?
– Det vet jeg ikke. Det er det opp til eventuelle filmskapere å avgjøre.

Ser at du har skrevet mange barnebøker, når fikk du interesse for skriving?
– Jeg har skrevet så lenge jeg kan huske, helt siden jeg gikk på barneskolen. Til nå har jeg gitt ut 50 bøker, den første kom ut i 1995.

Har du noen tips til andre som vil skrive en bok?
– Man må planlegge og man må vite at man har fortelling nok til ei hel bok. Først må man vite at man har en historie noen vil lese, så må man disponere den slik at ikke alt skjer på en gang. Det finnes utallige måter å lage en historie på, forfatteren må velge en og være trofast mot den gjennom hele boka. Forfatteren må hele tiden vite det leseren skal få vite. Det tror jeg er en viktig regel.

Kommer du til å skrive en bok nr 2? Om hvordan familien og «vennene» taklet det?
– Nei, denne historien er over. Kanskje jeg burde ha skrevet om hvordan det ble etterpå, om straff og anger. Men det blir en helt annen type historie. Jeg tror fortellingen om Alvis står seg alene.

Skrevet av Laila Løvheim Hakkam

Les intervju med Laila Løvheim Hakkam her.