Intervju med Alexander Løken

Alexander Løken. Foto: Moment Studio

De døde ser deg av Alexander Løken har nesten 30 anmeldelser på uprisen.no. Og anmeldelsene er veldig gode. Her blir Alexander intervjuet av Lara Marie fra Luster ungdomsskole.

Hva inspirerte deg til å skrive boka?

– Ideen til boken kom til meg da jeg var ute og tuslet i byen en dag: «Hva hvis noen brukte spøkelser som spioner?» Enkelt, men ulikt noe jeg kunne huske å ha lest før. Jeg har alltid vært glad i tradisjonelle spøkelseshistorier, men også science fiction og futuristiske bøker og filmer. Så jeg ønsket å kombinere disse to sjangrene.

Hvorfor bestemte du deg for å skrive akkurat denne historien? 

– Jeg har ofte mange ideer til bøker som flyter rundt oppi hodet, men noen ideer er sterkere enn andre. Og akkurat denne historien føltes original ut, og ganske annerledes enn de tidligere bøkene mine. Jeg hadde lyst til å skrive for ungdom denne gangen, og skrive noe som var litt mer «internasjonalt.»

Hva tenkte du når du lagde karakterene?

– Jeg ville at karakterene skulle være fra forskjellige land, og noen fra forskjellige tidsaldre. Liv og familien hennes er jo de eneste norske i boken. Og de fire ungdommene ville jeg at skulle være ulike, med forskjellige bakgrunner, men ha til felles at de har isolert seg litt fra omverdenen.

Er det noe annet du kunne ønske du hadde tatt med i boka før du publiserte den?

– Egentlig ikke, kanskje tvert imot. Det er det fort gjort å ha med for mye i bøkene, unødvendige ting som kanskje burde vært strøket. For man finner ofte mye kult når man gjør research som man absolutt vil ha med, uten at det bidrar noe særlig til historien. Men jeg kan ikke komme på noe spesielt.

Les mer om Alexander Løken her.

Skrevet av Lara Marie Gundersen fra Luster ungdomsskole.